Eten en (h)oren
Slechter horen hoort er nu eenmaal bij als we ouder worden, denken we meestal. Maar met sommige maatregelen valt er wel degelijk iets aan te doen. Niet leeftijd, maar leefstijl blijkt een belangrijke factor.
Iedereen denkt dat het normaal en onvermijdelijk is: wie ouder wordt, gaat slechter horen. Ook de feiten lijken daarop te wijzen. In de VS is gehoorverlies de op twee na meest voorkomende chronische kwaal bij ouderen. In Engeland zou meer dan de helft van de bevolking boven de zestig daar wat aan lijden. In Nederland is bijna een miljoen van de ouderen boven de zestig slechthorend. Er bestaat zelfs een medische term voor de langzame achteruitgang van het gehoor: presbyacusis (ouderdomsslechthorendheid). Toch komt er steeds meer bewijs voor dat het meer te maken heeft met leefstijl dan met leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat externe factoren als omgevingsgeluid, voeding, blootstelling aan chemische stoffen en zelfs receptmedicijnen hieraan kunnen bijdragen. De conclusie is dat gehoorverlies een aandoening is die wellicht te voorkomen is.
Download hier deel 1 en deel 2 en lees de rest van het artikel over eten en (h)oren, gepubliceerd in het tijdschrift Medisch Dossier.