WHO waarschuwt: 1 op de 4 mensen heeft in 2050 last van gehoorproblemen

De Wereldgezondheidsorganisatie - WHO - waarschuwt in haar eerste rapport over gehoorschade: Eén op de vier mensen wereldwijd heeft in 2050 last van gehoorproblemen. Volgens het rapport zijn veel van de oorzaken van gehoorschade, zoals: infecties, ziektes, geboorteafwijkingen en blootstelling aan lawaai, te voorkomen. Nu heeft al één op de vijf mensen last van audiologische problemen.

Een bedrag van 1.000 miljard dollar verloren omdat mensen niet goed kunnen horen. Dit betreft investeringen in het het welzijn van getroffenen en kosten die voortvloeien uit hun uitsluiting van communicatie, onderwijs en werk. Van de 2,5 miljard mensen met gehoorschade in 2050 zullen er 700 miljoen mensen een medische behandeling nodig hebben. Bekijk hier de afbeelding op groter formaat.

Het eerste Wereld Rapport Gehoorverlies (Word Hearing Report) is ontwikkeld als reactie op de resolutie van de World Health Assembly - in 2017 aangenomen als leidraad voor de lidstaten om oor- en hoorzorg te integreren in hun nationale gezondheidsplannen.Op basis van het beste beschikbare bewijs, presenteert dit rapport epidemiologische en financiële gegevens over gehoorverlies; schetst beschikbare kosteneffectieve oplossingen en zet de weg voorwaarts via 'Geïntegreerde mensgerichte oor- en gehoorzorg'. Het rapport stelt een aantal belangrijke hoor-interventies voor die moeten worden geleverd via een versterkt gezondheidssysteem om de visie van IPC-EHC te realiseren. De WRH is ontwikkeld in samenwerking met experts en belanghebbenden op het gebied van gehoor- en hoorzorg, die de strategische richting van het rapport hebben geïnformeerd en ervoor hebben gezorgd dat het een reeks culturele contexten en benaderingen van hoorzorg weerspiegelt. Het rapport heeft een wereldwijd bereik.

Het (Engelstalige) rapport vind je hier.

Publicatiedatum: 09 maart 2021