Werkgevers ‘daten’ met arbeidsgehandicapten op maakerwerkvan.nu

Na een aarzelende start lijkt het erop dat werkgevers steeds makkelijker de weg vinden om mensen met een arbeidshandicap een duwtje te geven op de arbeidsmarkt. Op het onafhankelijke online platform maakerwerkvan.nu kunnen werklozen met een arbeidshandicap kenbaar maken wat voor werk ze willen, en waar. Vervolgens gaat het team van maakerwerkvan.nu (allen mensen die zelf een arbeidshandicap hebben) kosteloos aan de slag om daar een werkgever bij te vinden die zijn of haar netwerk wil openstellen. De teller staat nu op 450 ingediende ‘wensen’. Op meer dan de helft is al door een werkgever gereageerd. Hierdoor zijn ook spontaan banen gerealiseerd. 

Via de website www.maakerwerkvan.nu kunnen mensen met een arbeidsbeperking hun ‘werk-wens’ invoeren en aangeven in welke branche en bij welk bedrijf ze aan de slag zouden willen gaan. Bedrijven kunnen daarop reageren. De site mikt erop dat contact tot stand te brengen. Het is dan ook geen vacaturesite, eerder een ‘datingsite’. Mensen krijgen op deze wijze de kans in een netwerk te komen waar ze normaliter geen of lastig toegang toe hebben. De website is nog zeker tot de zomervakantie in de lucht. Rond 1 mei, de Dag van de Arbeid, staan nieuwe campagneacties op stapel.

Mooie matches

Stichting Start Foundation, organisator van deze non-commerciële actie, is blij met de toenemende belangstelling van werkgevers. Ruim 250 bedrijven en organisaties hebben zich bereid getoond om in gesprek te gaan met de mensen die zich hebben aangemeld, om te kijken waar hun capaciteiten en talenten het best tot hun recht kunnen komen.  Directeur Jos Verhoeven: “Er zijn al heel wat mooie matches te melden, we zien dus dat het concept wel werkt.”

Koudwatervrees

Tegelijk bespeurt hij wel wat koudwatervrees onder arbeidsgehandicapten om deel te nemen. “Dit is jammer. We moeten onderzoeken hoe dit kan. Wellicht speelt een rol dat deze mensen vaak iets beloofd is wat niet werd waargemaakt. Of dat men bang is dat aan de slag gaan een gevolg kan hebben voor hun uitkeringspositie.” “Dat zou jammer en onnodig zijn”, aldus Tof Thissen, landelijk directeur WERKbedrijf van UWV. “Elk initiatief om deze groep aan werk te helpen, dragen wij een warm hart toe. Wij staan daarom achter deze actie en roepen onze clientèle op om deze kans met beide handen aan te grijpen.”


Publicatiedatum: 11 april 2018