Wereldprimeur: kinderen met aangeboren doofheid horen na gentherapie

Vier doofgeboren Chinese kinderen kunnen horen na een inspuiting van DNA in hun binnenoor. Dat is een primeur: tot nog toe was de enige optie voor hen een cochleair implantaat. Op een conferentie in Brussel vertelde onderzoeksleider Shu Yilai recent hoe het de eerste vijf van de totaal tien patiëntjes is vergaan. Bijzonder goed, zo blijkt: vier van hen horen geluiden, zij het niet allemaal even goed. Bij een vijfde kind sloeg de therapie niet aan, vermoedelijk vanwege een immuunreactie tegen het (onschadelijk gemaakte) virus dat de artsen gebruikten om de ­gezonde genen in de gehoorcellen naar binnen te sluizen.

Bron: De Standaard

De Chinese onderzoekers zijn opgetogen met hun resultaten. ‘Als je de kinderen vóór de behandeling in een bioscoop zou hebben gezet met het geluid op maximum, hadden ze dat niet gehoord’, zei onderzoeker Zheng-Yi Chen van de Harvard-universiteit aan MIT Technology Review. ‘Nu kunnen ze nagenoeg normale spraak begrijpen. Eén van hen hoort zelfs gefluister.’ Gemiddeld halen de vier kinderen 60 tot 65 procent van een normaal gehoor.

Frederic Acke, neus-keel-oorarts bij UZ Gent, vindt de resultaten van het experiment veelbelovend, maar denkt dat er nog verbetering mogelijk is. ‘Zoals het er nu uitziet, moeten deze kinderen ter ondersteuning een gehoorapparaat blijven dragen. Bij sommige experimenten met dieren keerde het gehoor volledig terug. Daar moeten we ook bij de mens naartoe. De onderzoekers bekijken nu of een andere dosering van de ingespoten genen betere resultaten geeft. Ook de leeftijd waarop de behandeling plaatsvindt, kan een rol spelen.’

Lees het hele artikel hier.

Publicatiedatum: 02 november 2023