Wat is de relatie tussen een cochleair implantaat en dementie?

Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen beweren dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie. “Op latere leeftijd zeggen mensen vaak dat een implantaat geen zin meer heeft, maar ons onderzoek bewijst het tegendeel”, zegt prof. Griet Mertens.

De toenemende vergrijzing leidt tot een toename van leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals dementie. Als gevolg van de natuurlijke veroudering gaat ons denkvermogen achteruit naarmate we ouder worden. Recent onderzoek toonde reeds aan dat mensen met een normaal gehoor een milde, leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang vertonen bij het verouderen. Bij mensen met gehoorverlies verloopt die achteruitgang sneller. “Bij ernstig slechthorende ouderen is het risico op dementie vijfmaal groter. Zij kunnen gesprekken moeilijker volgen en krijgen dus minder prikkels binnen,” legt audiologe prof. Griet Mertens uit.

Hoe zit dat dan?

KNO-arts Frank R. Lin legde al eens eerder uit in het artikel 'Verband ontdekt tussen gehoorverlies en dementie': "Hersenen stoppen een groot deel van hun energie in het gehoor. En als de hersenen bij gehoorverlies een onduidelijke boodschap binnen krijgen, zullen ze met man en macht proberen die boodschap te ontcijferen. En de energie die hiervoor gebruikt wordt, gaat ten koste van andere hersenfuncties."


Longitudinale studie

Uit eerder onderzoek bleek al dat een ‘gewoon’ hoortoestel niet alleen het gehoor verbetert, maar ook de versnelde cognitieve achteruitgang tegengaat. Mertens en haar collega’s van het UZA en de Universiteit Antwerpen voerden nu een internationale longitudinale studie uit om het effect van een cochleair implantaat op het denkvermogen bij ernstig slechthorende ouderen in kaart te brengen. Zo’n implantaat is een elektronisch toestelletje dat geluid omzet in elektrische pulsen, die rechtstreeks de gehoorzenuw stimuleren. “We maten de cognitieve vaardigheden van zeer slechthorende ouderen vóór de implantatie en op specifieke tijdsstippen erna. Uit onze studie blijkt dat de cognitie zich herstelt één jaar na de cochleaire implantatie en dat ze nadien opnieuw het natuurlijke verloop volgt,” legt oorarts prof. Vincent Van Rompaey uit.


Gehoorverlies vroegtijdig opsporen en behandelen

Het vroegtijdig opsporen van gehoorverlies en het behandelen met hoortoestelletjes of gehoorimplantaten is dus niet alleen belangrijk om beter te horen. “Mensen met gehoorverlies geven vaak aan dat ze een hoortoestel zo lang mogelijk willen uitstellen, tot het echt niet anders meer kan”, zegt oorarts prof. Paul Van de Heyning. “Nu we weten dat een implantaat ouderen kan behoeden voor cognitieve achteruitgang en de bijhorende sociale isolatie, is dat een extra reden om een implantaat op hogere leeftijd toch te overwegen.”


Belangrijk

Het erkennen van gehoorverlies en het aanmeten van goede hoortoestellen is dus erg belangrijk. Het helpt de hersenen om minder energie te besteden aan horen en meer bezig te gaan met andere cognitieve functies.

Het Belgische onderzoek verschijnt in de gespecialiseerde tijdschriften Otology & Neurotology en Frontiers of Neurosciences.

Er verscheen reeds een rapportage in het VRT Nieuws in België.

Bron: ONICI - ONafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie in België

Relevante link

Meer weten over CIPublicatiedatum: 25 oktober 2018
Steun ons

Wil je dat we ons kunnen blijven inzetten met informatie, bijeenkomsten en vertegenwoordiging van de belangen van onze doelgroepen? Word dan lid of donateur.

WORD LID OF DONATEUR