Waarom active noise cancelling hyperacusis kan veroorzaken

Het kan fijn zijn: de bus, trein of je collega’s als het ware het zwijgen opleggen met je hoofdtelefoon of oortjes. Dankzij active noise cancellation (ANC) genieten veel mensen van stilte en rust op rumoerige plaatsen. Hulpmiddelen om geluid te dempen, zoals ANC hoofdtelefoons of oordopjes, kunnen overgevoeligheid aan geluid net in de hand werken en leiden tot hyperacusis. Dat schrijft Het Nieuwsblad, de Standaard en bevestigt audioloog Laure Jacquemin in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Te veel is nooit goed, zeker als het op geluid aankomt. Maar ook te weinig geluid kan schadelijke gevolgen hebben. Dat zegt audioloog Prof. dr. Bart Vinck van de Universiteit Gent en oprichter van ON-GEHOORDHij vertelt waarom altijd noise canceling gebruiken, eigenlijk geen goed idee is.

Mensen verdragen steeds moeilijker geluid in hun omgeving. Geluid is zeer belangrijk voor ons overlevingsmechanisme en voor onze communicatie. Het is belangrijk om geluid om een normale manier te beleven. Niet te luid en niet te stil. Regelmatig genieten van de wereld met open oren.

Geen stilte maar rust

Bart Vinck vertelt bij Radio 1: "Niet voor niks zijn we geboren met open oren. Geluid om je heen is belangrijk, om je goed te voelen, om je lichaam een gevoel van veiligheid te geven. De overprikkeling die mensen ervaren in deze wereld willen ze compenseren met het opzoeken van stilte. Maar dat heeft een keerzijde. Hoe stiller de omgeving hoe angstiger en alerter ons lichaam reageert. We willen rust en geen stilte. In een stille slaapkamer is er nog steeds geluid. Als de stilte nog stiller gemaakt wordt met behulp van technische snufjes dan reageert het lichaam door te overcompenseren en zelf geluid te produceren en het brein overgevoelig te maken. Zo verstoren we de natuurlijke balans van het lichaam. Door de herrie-maatschappij trekken steeds meer mensen zich terug, zonder zich te realiseren dat geluid ook nodig is om goed te functioneren en balans te behouden. Als je je continue afschermt dan gaat je lichaam protesteren.

Meer informatie

Publicatiedatum: 07 mei 2024