Verhalen die je raken: waarom je het nieuwe Hoormij Magazine wilt lezen

Het mei-nummer van Hoormij Magazine is deels gemaakt in de periode van intelligente lockdown, waarin de meeste bureau-medewerkers vanuit huis werkte – net zoals jullie zelf waarschijnlijk. Omdat we met het maken van de magazines veel vooruit werken had het hoofd-interview al (fysiek) plaats gevonden. Andere gesprekken werden, net als anders, veelal telefonisch of via video-bellen gevoerd. Inmiddels hebben we onze bewegingsvrijheid weer een beetje terug gekregen en we hopen dat we er zo gezond en goed mogelijk doorheen rollen. De anderhalve meter samenleving is een uitdaging voor mensen met een auditieve en/of evenwichtsaandoening. Zal de wereld blijvend veranderen? Wie zal het zeggen. Hoormij∙NVVS zal blijven ondersteunen en verhalen maken die jou raken. 

Petra heeft cholesteatoom

Petra de Wijer- Bosma (44) heeft cholesteatoom. Marjolijn Dekker, redacteur Hoormij Magazine: Als ik het niet had geweten had niets me doen vermoeden dat deze leuke, frisse vrouw vier dagen verwijderd was van een ingrijpende operatie om zich te ontdoen van de cholesteatoom in haar oor. Petra: “Het is een wolf in schaapskleren, je merkt er weinig van en dan ineens is het goed mis.” En dat is precies de reden waarom ze, zelfs net voor de ingreep, wil meewerken aan deze publicatie. Veel mensen weten niet eens dat  het bestaat en wat het is. Daar moet verandering in komen. Lees haar ervaringsverhaal.

Duizeligheidsklachten? Online oefenprogramma werkt!

Het online oefenprogramma Vertigo Training blijkt een effectieve behandeling voor chronische duizeligheid. Het programma is ontwikkeld door Amsterdam UMC in samenwerking met de University of Southampton. Onderzoeker en huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt wil het liefst dat het programma na de testfase gratis beschikbaar komt voor zoveel mogelijk mensen. VIncent: 'Uit de testfase is gebleken dat de groep die alleen online trainde, de beste resultaten boekte.'

'Audicien is keihard nodig'

In deze drukke tijd maakt Peter van Hengel, audioloog Audiologisch Centrum Apeldoorn, toch ruimte voor een gesprek met Hoormij∙NVVS over zijn visie op de behandeling van tinnitus-patiënten, de rol van de audicien hierin en het gebrek aan aandacht voor mensen met hyperacusis, overgevoeligheid voor geluid.

Uitkomsten oproep Hoorprotocol

Het voortdurende geluid in je hoofd kan er in een lichte vorm zijn, maar ook allesoverheersend. En soms maakt zo'n piep of ruis je het leven écht zuur. Onduidelijkheid over wat het nu eigenlijk is en wat je ertegen kunt doen, kan leiden tot machteloosheid. Het zorgt meer Eind vorig jaar deden we een oproep om uw ervaringen te delen met het hoorprotocol en de aanschaf van hoortoestellen. Dat leverde ruim veertig reacties op van mensen die midden in het leven staan, maatschappelijk willen meedoen en hun sporen in de samenleving hebben verdiend. Ze hebben beroepen waarbij het gehoor erg belangrijk is, zoals docenten, artsen en fysiotherapeuten. En ze vinden dat de hoorzorg beter moet. Ina Hofstee van de commissie Slechthorendheid dook in alle reacties.  

'Als ik de staafmixer aanzet, loopt hij weg'

Wat doet het met de één als de ander last heeft van tinnitus en hyperacusis? Hoe ga je ermee om als je bepaalde dingen niet meer samen kunt doen? ‘Ik heb er geen moeite mee om me aan te passen, maar er zijn wel dingen die ik lastig vind’, vertelt Miep Huttinga (63) over haar leven met Jan (64). Een verhaal over acceptatie, rekening houden met de ander en het hervinden van balans, alleen én met elkaar. En over hoe louterend samen wandelen in de natuur is.

Verder

Boeiende columns, nieuws, tips voor de aanschaf van een passend hoortoestel en een webshop-aanbieding. In verband met het corona-virus start Hoormij.NVVS met de organisatie van kleine (online) bijeenkomsten. Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Ook Hoormij Magazine ontvangen?

Hoormij∙NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, gehooraandoeningen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog! Als lid ontvang je Hoormij Magazine 4 keer per jaar in de brievenbus! We versturen geen losse nummers. Hier kun je je aanmelden voor lidmaatschap.

Lees ook:

Publicatiedatum: 27 mei 2020