Tips & trucs uitwisselen over slechthorendheid en muziek

Hoe overleef je spelen in een orkest, of zingen in een koor of ensemble als je niet alles meer hoort? Wat kun je doen om zuiver te blijven spelen/zingen? Voor elke slechthorende die zijn hart verpand heeft aan muziek maken, is er op 21 april van 11.00-15.00 uur een workshop in het centrum van Utrecht. “Daar wisselen wij tips en trucs uit, spelen samen, werken we aan onze mogelijkheden om sterk te staan”, vertelt Willeke van de Ree, een van de organisatoren en vrijwilliger van Stichting Hoormij. Neem je instrument mee! 

Willeke van de Ree, Lies Muller (instrumentenbouwer) en Wendelina Timmerman (hooridee) organiseerden al enkele malen eerder een dergelijke workshop. “Het is voor slechthorenden/ci-dragers heel bijzonder om de kans te krijgen met lotgenoten muziek te maken”, zegt Willeke van de Ree. “Je ervaart dan dat je muziek niet alleen hoort, maar zeker ook voelt en ook wel ziet. Dat je elkaars sfeer kunt aanvoelen en daar op kunt door-improviseren. Ik zou niet echt een plek weten waar dat zo expliciet mogelijk is."

Programma

Naast het samen muziek maken, is er volop gelegenheid ervaringen uit te wisselen. Willeke: “In de afgelopen paar workshops voelde ik een enorme honger naar informatie. Men buitelde over elkaar heen met vragen, aanvullingen, tips voor elkaar en eigen ervaringen. Er is echt behoefte aan.” Daarnaast is er een 'technisch praatje' van Lies Muller. Ze gaat bijvoorbeeld in op hoe je je eigen audiogram kunt interpreteren. Wat betekenen al die grafieken en aanduidingen? En voor musici: wat heb je aan een 'muziekstand' op je hoortoestel? Kun je daar ook om vragen? Is dat alleen voor als je muziek luistert of ook voor als je muziek maakt? 

Ervaren

Ook qua voorzieningen wordt er rekening gehouden met slechthorenden. Willeke: “We hebben een ringleiding aan staan en veel mensen hebben solo-apparatuur bij zich. Het is fantastisch voor mensen die dachten vanwege hun slechthorendheid geen muziek (meer) te kunnen maken, als ze merken dat het toch kan! Die ervaring brengt mensen echt een stuk verder. Heel mooi om te zien.”

Volledige informatie is te vinden op de site van Hooridee. Via de site kun je je ook aanmelden.
Publicatiedatum: 01 maart 2018