Stroom kan tinnitusklachten verminderen

EOS wetenschap meldt dat vijftien procent van de volwassenen oorsuizen ervaart. Eén op vijf van hen zoekt hiervoor hulp bij een arts. Laure Jacquemin, werkzaam bij het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen, onderzoekt of tinnitusklachten met behulp van elektrische stroom te verminderen zijn. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Tinnitus is het waarnemen van een geluid dat niet aanwezig is in de omgeving. “Dit fantoomgeluid is meestal een gevolg van gehoorschade”, legt dr. Jacquemin uit. “De hersenen reageren op een tekort aan binnenkomend geluid door zelf een geluid te produceren. Dit leidt tot een overactiviteit in de hersenen van patiënten met tinnitus.”

Verminderde last

Dr. Jacquemin beïnvloedt deze hersenactiviteit met behulp van stroom, die geleverd wordt door kleine elektroden. Door gebruik te maken van deze kleine elektroden kan ze de stroom heel precies richten op één bepaalde hersenregio. Aan het doctoraatsonderzoek namen 117 patiënten met tinnitus deel. “Bij een op drie van de behandelde patiënten verminderde de last van het oorsuizen sterk na de therapie met elektrische stroom. Dit is een belangrijke stap in de zoektocht naar behandelingen voor tinnitus. Samen met de collega’s ga ik nu verder onderzoeken hoe we de effectiviteit van deze therapie kunnen verhogen. We willen ook beter kunnen voorspellen welke patiënten na deze innovatieve behandeling een verbetering zullen ervaren en welke niet.”

Bron: EOS Wetenschap > Hier vind je ook een filmpje met meer uitleg

Relevante links

Publicatiedatum: 20 maart 2020