Slechthorende kinderen in Zambia ontvangen 2e hands hoortoestellen

Orange Babies zet zich in voor een betere toekomst voor jongeren in Zambia. Dit doen zij door het inzamelen van gebruikte hoortoestellen. En omdat deze worden gecontroleerd, weten ze zeker dat ze geschikt zijn voor een tweede leven. Deze hoortoestellen worden geschonken aan één van de projecten van Orange Babies, genaamd PaKachele. Dit is een school met speciale klassen voor kinderen met een gehoorprobleem.

Er zijn in totaal 82 hoortoestellen gedoneerd middels een inzameling door Van Boxtel hoorwinkels. 

PaKachele school in Zambia

Op de Pa Kachele school in Zambia (Lusaka) krijgen zo’n 400 kinderen les die één of beide ouders hebben verloren aan hiv, of op een andere manier geraakt zijn door het virus. De school ligt nabij een sloppenwijk waar veel weeskinderen vandaan komen. Ze worden hier opgevangen, krijgen onderwijs en twee maaltijden per dag. Er zijn twee kleinschalige klassen voor kinderen met gehoorproblemen waar tien kinderen tegelijkertijd les krijgen. De school heeft een audiometer waarmee ze het gehoor van de kinderen testen. Dit is meestal dan ook de eerste keer dat het gehoor wordt getest.

Slechte hygiëne

Er zijn relatief veel kinderen met slechthorendheid in Zambia. Dit komt doordat de kinderen uit een leefomgeving komen met een slechte hygiëne waardoor de kinderen eerder infecties oplopen die het gehoor aantasten. Ook is er onvoldoende kennis over het probleem en wordt afwijkend gedrag - of een spraakontwikkelingsachterstand, niet geassocieerd met slecht horen.

Kans op een zelfredzame toekomst

Tanja Oostervink, directeur van Orange Babies: “Op dit moment draagt geen van de kinderen een hoortoestel. De kinderen lopen al erg achter op spraakontwikkeling en onderwijs. Buiten dat ze de lessen beter tot zich kunnen nemen, zorgt een hoortoestel ervoor dat ze weer mee kunnen doen. Het kan de ontwikkeling stimuleren en vergroot de kans op een zelfredzame toekomst. Wij zijn blij dat we deze toestellen zo een tweede leven kunnen geven!”

Van Boxtel steunt Orange Babies

De gedoneerde hoortoestellen komen van klanten en winkels van Van Boxtel hoorwinkels en zijn ook geschikt voor kinderen. Bij het inleveren zijn ze grondig schoongemaakt door de audiciens. Meestal wordt een hoortoestel na een jaar of zes vervangen omdat de behoeftes van het gehoor zijn veranderd. Het oude hoortoestel is dan vaak nog in een goede staat. Rien van Gorkum, Business Development Manager bij Van Boxtel hoorwinkels: “Wij zijn er om mensen beter te laten horen. Hoe mooi is het dat we ons als bedrijf kunnen inzetten voor kinderen die geen toegang hebben tot de hoorzorg zoals we dat hier kennen. Wij zullen Orange Babies blijven ondersteunen in hun missie. Wij zijn als bedrijf een maatschappelijk betrokken organisatie. Daarom hebben we in Nederland naast een partnerschap met Orange Babies ook een samenwerking met Alzheimer Nederland.”

Meer informatie of zelf doneren

Voor meer informatie of zelf doneren kun je contact opnemen met van Boxtel.

Lees ook:

Je gebruikte hoortoestel doneren? Dat kan! Recycle mee!

Publicatiedatum: 06 april 2023