Overgevoelig voor geluid? Pento biedt nieuwe behandeling

Pento Audiologisch Centrum Twente en Zwolle bieden een nieuwe behandeling bij last van overgevoeligheid voor geluid, hyperacusis. De behandeling bestaat uit een informatiebijeenkomst, een intake en een aantal behandelsessies. De intake bestaat uit een audiologisch onderzoek (gehoormeting). De onderzoeker kijkt van welke geluiden je last hebt. Vervolgens vinden er gemiddeld zes vervolgafspraken plaats bij een maatschappelijk werker waar onder begeleiding de reactie die geluid bij jou oproept wordt afgebouwd. De maatschappelijk werker gebruikt exposuretherapie en o.a. methoden uit de cognitieve gedragstherapie. Er is aandacht voor jouw lichaamsreacties en wat geluid met je doet.

Mensen met hyperacusis zijn overgevoelig voor ‘gewone’ geluiden. Geluid kan als onaangenaam, hinderlijk of zelfs pijnlijk ervaren worden. Denk bijvoorbeeld aan fluitende vogels, gekletter van borden en bestek of het geluid van een stofzuiger of afzuigkap. Van welk geluid iemand last heeft en hoeveel last iemand ervaart, is per persoon verschillend. Sommige mensen ervaren elk geluid als zeer hinderlijk, andere mensen ervaren hinder bij specifieke geluiden of geluiden vanaf een bepaald volume of toonhoogte. Hyperacusis kan voorkomen bij een normaal gehoor, maar ook bij mensen met een gehoorverlies. Daarnaast komt het ook vaak voor in combinatie met tinnitus (oorsuizen).

Blootstellen aan vervelende geluiden

Tijdens de behandeling wordt exposure ingezet om de prikkelgevoeligheid voor geluid af te bouwen. Bij de exposure behandeling stelt de behandelaar de cliënt bloot aan voor hem onprettige geluiden. Naast blootstelling aan geluiden is er aandacht voor het verminderen van stress en het aanleren van strategieën om beter met de overgevoeligheid om te gaan.

Inmiddels zijn een flink aantal cliënten succesvol behandeld bij Pento.

Wanneer kom je in aanmerking voor een behandeling?

Als je wilt weten of je in aanmerking komt voor bovenstaande behandeling dan heeft Pento een verwijzing nodig van jouw arts (bv. huisarts of kno-arts). Je ontvangt vervolgens een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst over tinnitus en hyperacusis. Vervolgens heb je een individueel gesprek met een audioloog en maatschappelijk werker. In het team wordt jouw casus besproken en beoordeeld of je een geschikte kandidaat bent voor de behandeling. Er wordt onder meer gekeken naar jouw psychische belastbaarheid, omdat de behandeling vrij intensief kan zijn. Indien na beoordeling de behandeling passend blijkt, word je op de wachtlijst geplaatst.

De behandeling die Pento Audiologisch Centrum Twente en Zwolle aanbieden, is gebaseerd op een pilot-project van Pento Audiologisch Centrum Apeldoorn. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2022 cliënten met overgevoeligheidsklachten ook in Drenthe behandeld kunnen worden.

Lees ook:

Publicatiedatum: 28 oktober 2021