Oproep: deelnemers gezocht voor groot onderzoek DFNA9

In samenwerking met prof. dr. Vincent Van Rompaey in Antwerpen roept de stichting De Negende Van mensen op die mee willen doen aan een meerjarig onderzoek naar de mate van gehoorverlies en evenwichtsfunctie bij DFNA9 (mutatie in het COCH-gen). De studie vindt plaats in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen - Universiteit Antwerpen en het Jessa Ziekenhuis te Hasselt en is goedgekeurd door het comité voor medische ethiek van de beide centra. Doel van de studie om het natuurlijke verloop van DFNA9 in kaart te brengen.

In deze studie worden het gehoor en de evenwichtsfunctie op verschillende manieren getest. Je krijgt ook een aantal vragenlijsten. In het UZA vindt een cognitieve evaluatie plaats om het geheugen en vermogen tot kennisverwerving te meten. Extra interessant is het voor het onderzoek als mensen zich melden in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar. Als bij deze mensen nog geen DFNA9 is vastgesteld en er ook nog geen verschijnselen merkbaar zijn, maar één van de ouders heeft de aandoening wel, kunnen deze gegevens heel waardevol zijn voor de wetenschap van het vroege verloop. Als het wenselijk is, kunnen wetenschappers de studie uiteraard ‘blind’ uitvoeren. Dat betekent dat je als deelnemer niet hoeft te weten of je drager bent van de aandoening.

Meer informatie of deelnemen

Als je wilt deelnemen aan deze studie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen of meer informatie nodig hebt, kun je contact op nemen via julie.moyaert@uza.be. Als je wilt deelnemen aan deze studie bij dr. Janssens de Varebeke in het Jessa Ziekenhuis Hasselt, kun je contact opnemen via drsjanssens@gmail.com.  

Bron Stichting de Negende van

Relevante links


Publicatiedatum: 24 juni 2019