Ontmoetingsplek voor slechthorende Amsterdammers

Slechthorend Amsterdam heeft een thuisbasis gevonden bij het Dovenontmoetingscentrum (DOC) ofwel Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA). Vrijdag 23 juni 2023 vindt de feestelijke opening plaats. Bij binnenkomst krijg je een glas champagne. Alexander Bosman (manager SWDA) en Marja de Kinderen (Slechthorend Amsterdam) heten je van harte welkom. Ben jij erbij?

Tijdens de feestelijke opening kijken ze terug op het ontstaan van de samenwerking, de aanpassingen die gedaan zijn en ze lichten een tipje van de sluier op over de plannen voor het najaar. Natuurlijk wordt het vooral een gezellig informeel samenzijn.

Toegankelijke ontmoetingsplaats voor slechthorenden

SWDA wil toegankelijk zijn voor iedereen. Tot op heden heeft de focus vooral gelegen op dove mensen met een eigen dovencultuur. De voertaal is gebarentaal. SWDA wil ook graag een ontmoetingsplaats zijn voor slechthorende Amsterdammers die niet gebarentalig zijn. Sterker nog, het wil dove en slechthorende mensen samenbrengen en activiteiten opzetten voor beide groepen. Zij hebben in Slechthorend Amsterdam een samenwerkingspartner gevonden.

Ontmoetingsplek Slechthorend Amsterdam

Slechthorend Amsterdam heeft aangegeven dat mensen die slechthorend zijn in Amsterdam geen eigen ontmoetingsplek hebben die aan de voorwaarden voldoet die voor hen van belang zijn. Een plek met goede akoestiek, aanwezigheid van ringleiding, zonder achtergrondmuziek, met boventiteling bij voorstellingen. Slechthorend Amsterdam heeft nu een plek gevonden en een ontmoetingsplek waar zij ook zichzelf kunnen zijn.

Groeiende groep slechthorenden

De grote en nog steeds groeiende groep mensen met gehoorverlies, bij wie eenzaamheid op de loer ligt, legitimeert meer aandacht hiervoor. Door onvoldoende rekening te houden met slechthorenden stellen een flink aantal theaters, concertzalen, horecagelegenheden en ook openbaar vervoer, winkels en openbare ruimtes een belangrijke doelgroep teleur. Mensen met gehoorverlies hebben veel hordes te nemen om mee te kunnen doen.

De toegankelijkheid van SWDA voor slechthorenden is gerealiseerd met subsidie van de gemeente Amsterdam en het Oranje Fonds.

Praktische informatie

Hulpmiddelen:
Tijdens de opening is er ondertiteling van AVA en geluidsversterking inclusief ringleiding van Phonak. Ze genieten van de verbeterde akoestiek gerealiseerd door Rivasono. En natuurlijk horen ze graag wat jij van deze aanpassingen vindt.

Datum: Vrijdag 23 juni 2023
Tijd: 15.00 tot 17.00 uur

Drankjes en hapjes: 
Eerste drankje en hapjes zijn gratis. Drankjes daarna zijn voor eigen rekening.

Adres: Stichting Welzijn Doven Amsterdam – SWDA, Stadhouderskade 89, Amsterdam

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij Marja de Kinderen via marja@slechthorendamsterdam.nl

Bron en Beeld: Slechthorend Amsterdam

Publicatiedatum: 23 mei 2023