Ménière, invloed, dagelijks, leven

Onderzoek naar invloed van Ménière op dagelijks leven

Wat is de invloed van de ziekte van Ménière op het dagelijkse leven van de patiënt en zijn of haar partner?  Uit een onderzoek van de Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid en het UMCG blijkt onder meer dat de ziekte de kwaliteit van leven vermindert, maar tegelijkertijd ook de relatie versterkt. 

Relatie
Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de ziekte van Ménière voor zowel de partner als patiënt een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. Als de ziekte van Ménière niet aanwezig zou zijn, zouden de patiënt en partner beide de kwaliteit van leven significant hoger scoren. Tegelijkertijd geeft een deel van de partners aan dat de ziekte van Ménière het leven van de partner ook verrijkt heeft. Daarbij wordt onder andere aangegeven dat een deel bewuster leeft of dat de relatie erdoor is versterkt. In tegenstelling tot de kwaliteit van leven, geven zowel patiënten als partners aan dat de ziekte van Ménière geen invloed heeft op de kwaliteit van de relatie. Dat geldt voor de relatie in het algemeen en ook voor de seksuele relatie.

Communicatie en vrije tijd
Patiënten en hun partners geven in het onderzoek aan dat in het dagelijkse leven er door de ziekte van Ménière soms problemen ontstaan. De problemen liggen op het vlak van communicatie en het ondernemen van activiteiten. Patiënten ervaren deze problemen iets vaker dan hun partners. Als de patiënt niet naar de sociale activiteit gaat, wordt de partner meestal niet belemmerd. De partner gaat alleen of vindt het niet erg om ook niet te gaan. Op het gebied van werk en dagelijkse bezigheden ervaren partners weinig tot geen beperkingen door de ziekte van Ménière.

Download de onderzoeksresultaten en lees meer over het onderzoek naar het dagelijkse leven met de ziekte van Ménière.

Publicatiedatum: 02 januari 2012
nog geen reactiesPlaats reactie