muziek, gunstig, zenuwstelsel, verouderingsproces

"Muziek maken gunstig voor gehoor op latere leeftijd”

Muziek maken heeft een gunstige invloed op het verouderingsproces. Dat stellen onderzoekers van de Northwestern University in een nieuwe studie.

Musiceren is gezond
Zo zou een kind dat op jonge leeftijd begint met musiceren en dat ook op latere leeftijd blijft doen, bij het ouder worden positieve effecten ondervinden op onder meer het gehoor. De onderzoekers concluderen daarnaast dat musiceren een gunstige invloed heeft op het zenuwstelsel. Ze onderzochten jongere en oudere musici en mensen die geen muziek maken. De oudere musici bleken beter in staat te zijn om geluiden –zoals spraak– te verwerken.

Effect zenuwstelsel
Neurowetenschapper Nina Kraus zegt tegenover de website Medical Express dat de oudere musici in het onderzoek niet alleen beter presteerden dan de oudere niet-musici, maar dat ze geluiden net zo snel en accuraat verwerkten als de jongere niet-musici. „Opnieuw bewijs voor de gedachte dat de manier waarop we geluid ervaren gedurende ons leven onmiskenbaar effect heeft op de werking van ons zenuwstelsel.”

Nader onderzoek
Nader onderzoek blijft nodig, volgens Kraus. Musici hebben volgens haar niet bij elke zenuwreactie op geluid een voorsprong. „Het onderzoek laat zien dat muzikale ervaring een selectieve invloed heeft, met name bij het onderscheid maken tussen de ene consonant en de andere.”

Publicatiedatum: 10 februari 2012