Motorrijder beschadigt gehoor in 15 minuten

Motorrijders die zonder gespecialiseerde oordoppen op de motor stappen, beschadigen binnen een kwartier permanent hun gehoor. Dat merken ze niet meteen, maar pas later in hun leven. Hiervoor waarschuwen deskundigen naar aanleiding van een nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat driekwart van de motorrijders nog niet voor gehoorbescherming kiest zodra ze de weg opgaan. De landelijke kno-vereniging spreekt van zorgwekkende cijfers.

Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 1.000 Nederlanders in opdracht van Alpine, specialist in gehoorbescherming. Het feit dat driekwart van de motorrijders geen oordoppen gebruikt staat haaks op het feit dat de motorrijders zich wel bewust zijn van de risico’s. Motorrijders zijn boven gemiddeld bang dat ze hun gehoor beschadigen. In Nederland is dat gemiddeld 40% en onder motorrijders 68%. Onder motorrijders die oordoppen gebruiken is dat zelfs 78%. 

Windruis

Hoewel het voor de hand ligt dat de kans op gehoorschade groot is wanneer je een motor met luidruchtig uitlaatsysteem rijdt, is het iets dat op alle typen motoren in bepaalde mate voor komt. Dit heeft alles te maken met windruis dat minder onschuldig is dan het lijkt. Het dragen van een ‘stille’ motorhelm is lang niet voldoende om je hiertegen te beschermen.

Windruis is de boosdoener bij veel motorrijders die gehoorschade oplopen. Zo kan korte blootstelling al gevolgen hebben. Nu zal de ene persoon hier gevoeliger voor zijn dan de ander, maar laten we het risico niet opzoeken. Alpine Hear Protection heeft berekend dat bij een snelheid van 100 km/u op de motor de kans op gehoorschade al na 15 minuten ontstaat, door een gemiddeld geluidsniveau van 94 dB. Bij een kruissnelheid van 120 km/u bij 98 dB halveert dat tijdsbestek al naar slechts 7 minuten.

Preventie

Gehoorschade merk je pas op als het te laat is. Gelukkig is voorkomen erg eenvoudig door het dragen van motoroordoppen. Deze zijn specifiek ontwikkeld om schadelijk windruis te elimineren zonder invloed te hebben op andere omgevingsgeluiden. Bijkomend voordeel is dat je beter kan concentreren en dat je na een lange dag toeren veel uitgeruster van de motor stapt. Hier bekijk je de mogelijkheden op het gebied van gehoorbescherming op de motor (van Alpine).

Bron Alpine

Lees ook:

Publicatiedatum: 06 maart 2024