Mondkapje af, hoortoestel kwijt

Het is bekend dat mondkapjes momenteel een grote ergernis vormen voor slechthorenden; spraakafzien en dus spraak verstaan zijn enorm belemmerd. Maar dit is niet het enige probleem. Ook de combinatie van een hoortoestel en het elastiekje van het mondkapje zorgen voor de nodige hinder. Steeds meer mensen verliezen hun hoortoestel. Recent kwam audicien Renee Verwaaijen uit Epe hier al mee in het nieuws. Zij schiet te hulp door een verzamelpunt op te richten voor gevonden hoortoestellen en roept andere audiciens op mee te doen. Ook Hoormij∙NVVS kreeg behoorlijk veel vragen en reacties. Voorzichtigheid is geboden, dat is het voornaamste advies. We zetten graag wat tips van gebruikers voor je op een rij.

Beeld: Annelies de Bruin

Een hoortoestel is een klein maar zeer kostbaar apparaatje. Je trekt het gemakkelijk mee tijdens het afdoen van het mondkapje nadat je bijvoorbeeld in een winkel bent geweest. Vaak sta je dan op straat. Afhankelijk van je gehoorverlies, in de drukte en het geroezemoes buiten, hoor je zo’n hoortoestel niet vallen. De kans is groot dat je het verliest zonder het te merken. De impact van het kwijtraken is echter enorm. Communiceren was al lastig met die mondkapjes op, maar zonder gehoorapparaten zijn gesprekken thuis of in de supermarkt echt heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Bovendien zijn gehoorapparaten duur in aanschaf. Veel audiciens zien klanten de winkel inkomen omdat zij hun hoortoestel zijn verloren. Voor mensen die een bril, mondkapje én een hoortoestel is de uitdaging nog groter.

De belangrijkste boodschap? Let goed op!

Hoormij∙NVVS zet een aantal tips van gebruikers op een rij:

  • Gebruik een hulpstukje voor het mondkapje rond de achterkant van het hoofd of de nek. Earbuddies, zoals ze ook worden genoemd, hebben als doel om de druk te vermijden achter de oren. Je kunt kiezen waar op het hoofd je ze plaatst om bepaalde frictiepunten te ontlasten. Google er eens op. Of kijk op: Bandje voor mondmasker of Earbuddies. Dit zijn voorbeelden. Hoormij∙NVVS geeft geen advies over de kwaliteit.
  • Je kunt ook een snelsluiter gebruiken die sommige mensen in hun (sport)schoenen hebben. 
  • Doe je mondkapje op en af op een veilige plek, niet buiten op straat.
  • Zet je vingers aan twee kanten van je voorhoofd onder het elastiekje en dan draai je naar boven en naar achter. Dan komt het bandje voorzichtig achter het hoortoestel vandaan. Oefen er desnoods mee. 
  • Nog een manier om je mondkapje af te doen: Haal het bandje eerst aan een kant los en en pas daarna de andere kant. Omdat er dan aan de andere kant geen spanning op staat blijft het minder haken. En je kunt zo twee handen gebruiken. 
  • Gebruik mondkapjes zonder elastiekjes, maar met veters achter de oren. 
  • Maak er één zelf of gebruik een mondkapje met één elastiek achter het hoofd. 
  • Moderne hoortoestellen hebben een GPS locatie tracking. Bij verlies kun je met je smartphone bij benadering opzoeken waar het toestel is, zolang de batterij of accu het nog doet.
  • Zorg dat je hoortoestellen goed verzekerd zijn, zodat je bij verlies een deel van de kosten vergoed krijgt. Niet verzekerd? Check of je inboedelverzekering iets vergoedt.

Lees ook:


Publicatiedatum: 09 november 2020