LUMC plaatst 750ste cochleair implantaat

Prof. Johan Frijns van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft met zijn team het 750e cochleair implantaat geplaatst. In een operatie van zo’n anderhalf uur plaatste prof. Frijns het minuscule apparaatje in het oor van een volwassen patiënte. De patiënte maakt het goed en de opzet om haar restgehoor te sparen lijkt geslaagd; aan het eind van de week volgt de proefaansluiting.

Een cochleair implantaat (CI) is een van de meest geavanceerde implantaten. Het biedt zeer slechthorende en dove volwassenen en kinderen de mogelijkheid om weer te horen. Dat kan doordat het CI de functie van de trilhaartjes in het slakkenhuis, ‘de cochlea’, overneemt en de gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert. Zie ook nvvs.nl/ci.

Opereren op de vierkante millimeter
Een CI heeft een uit- en inwendig gedeelte. Het uitwendige gedeelte bestaat uit een microfoon, een spraakprocessor en een zendspoel. Het inwendige gedeelte is verbonden met een bundel elektroden die in het slakkenhuis is geschoven. De elektroden liggen in het slakkenhuis dicht bij de gehoorzenuw en kunnen zo de informatie overdragen. Het plaatsen van het inwendige gedeelte vereist een vaardige hand. De operatie vindt letterlijk plaats op de vierkante millimeter.

Doofheid doet veel met een mens
Johan Frijns promoveerde in 1995 op cochleaire implantaten. Deze arts én natuurkundige ontwikkelde de computermodellen waarmee je de effecten op het gehoor kunt berekenen én controleren. Frijns is een gedreven mens en wil vooral iets nuttigs doen. “Doofheid doet zo veel met een mens. Als je doof wordt geboren, mis je zoveel nuance uit het leven.”

Naast het LUMC, worden ook in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam, Groningen en Maastricht regelmatig CI-operaties uitgevoerd. Kijk op opciweb.nl/ci-centra voor meer informatie. Tijdens de jaarlijkse live uitzending van LION (Live International Otology-Neurotology Netwerk) was er vandaag ook weer een live CI-operatie te bekijken. Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: 20 mei 2014