Luid geluid in omgeving? Doe mee met de Nationale Geluidmeetdag

Nederland wordt steeds drukker met wegen gebouwen en industrie. Dat geeft ook veel geluidsoverlast en is van invloed op onze gezondheid. Hoog tijd dat daar meer aandacht voor komt. Daarom vindt op 24 april 2024 - Noise Awareness Day - de Nationale Geluidmeetdag plaats. Download de app, zoek een geschikte plek, meet de hoeveelheid geluid en geef aan hoe je dat ervaart. Patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS is mede initiatiefnemer: "Wij weten uit ervaring dat als de geluidsomgeving verbetert, niet alleen slechthorenden een stuk beter functioneren, maar dat dit ook een positief effect op heeft goedhorenden!"

Is het geluid dat je meet prettig, saai of levendig? Laat het weten via de door Klankbord.nu ontwikkelde app. Iedereen kan meedoen. Met deze app kun je een momentopname meten van het geluid in je omgeving. Maar decibellen zeggen niet alles. Hoor je vogels die zingen in het park? Of hoor je het gebrom van warmtepompen, auto’s of vliegtuigen? In de app kun je aangeven hoe je het geluid ervaart. Met dit experiment kijken we of we het Nederlandse geluidlandschap in kaart kunnen brengen en gaan we onderzoeken wat dit toevoegt aan bestaande methodes.

Hoe doe je mee?

Op de klankbord.nu website staan de links naar de App store en de Play store om de app te downloaden op je telefoon. Bereid de app alvast voor door een achtergrondmeting te doen in een stille ruimte. Op woensdag 24 april 2024 krijg je een pushbericht met de vraag of je wilt gaan meten. Als je op de door jou uitgekozen plek bent druk je in de app op de knop geluidmeetdag en volgt de instructies. Je meet je met de app 30 seconden decibellen. Ook vul je een aantal vragen in over hoe je de geluidomgeving ervaart. Je mag vaker meedoen als je wilt. Als alles goed gaat, verschijnen nog dezelfde dag de meetresultaten op de geluidkaart van Samen Meten. Hoe meer metingen er op de kaart staan hoe meer we kunnen met de resultaten.
In de weken daarna worden de resultaten verder uitgewerkt door Soundappraisal. De resultaten vind je voor de zomer op klankbord.nu.

Samen Meten RIVM ondersteunt geluidkaart

Omdat geluid zo’n belangrijk onderwerp is voor onze gezondheid doet Samen Meten van het RIVM graag mee aan deze dag. De gemeten geluidniveaus laten we op de dag zelf zien op het Samen Meten dataportaal. Samen Meten van het RIVM is vooral geïnteresseerd of deze geluidmetingen en de gerapporteerde acute hinder kunnen bijdragen in meer inzicht in de oorzaken daarvan. Op de lange termijn kunnen de resultaten dan misschien zelfs bijdragen aan beter beleid om de geluidhinder te verminderen. Hester Volten van het Samen Meten team is enthousiast: “Bij Samen Meten van het RIVM ondersteunen we mensen die zelf metingen willen doen aan de leefomgeving. We merkten al gauw dat veel mensen geluid willen meten, en dat vinden we heel interessant. Geluidoverlast kan een grote invloed hebben op je gezondheid, daarom is dat voor het RIVM een belangrijk onderwerp. We zijn heel benieuwd wat mensen zelf meten en hoe ze dat ervaren. Dat kan ons allerlei nieuwe inzichten en nuttige aanvullingen geven op het onderzoek dat we al doen.”

Klankbord.nu

De stichting Klankbord is de hoofdorganisator van de Nationale Geluidmeetdag. Hun hoofddoel is het onder de aandacht brengen van geluidhinder in al zijn facetten. Stichting Klankbord zet zich ervoor in dat het niet bij één Nationale Geluidmeetdag blijft. De organisatie hoopt dat deze dag jaarlijks wordt herhaald om aandacht te vragen voor geluidhinder en de monitoring daarvan uit te breiden met metingen die mensen zelf kunnen uitvoeren. Dit is een mooie aanvulling op de al bestaande methoden om geluidhinder in kaart te brengen.

Lees ook:Publicatiedatum: 28 maart 2024