Kentalis start campagne: houd rekening met slechthorenden

“Mijn vrienden houden rekening met mij: dat is heel fijn! Maar niet iedereen doet dat”, vertelt Beer (13) uit Eindhoven. Beer is slechthorend en speelt een hoofdrol in de nieuwe campagne van landelijke zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis. Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft net als Beer een verminderd gehoor. Daarom wil Kentalis dat iedereen weet hoe je rekening houdt met slechthorendheid.

Campagnewebsite
Elkaar aankijken tijdens een gesprek, rustig praten, je telefoon even wegleggen: het is vanzelfsprekend voor slechthorende mensen. Maar niet voor mensen die goed kunnen horen. Zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis ziet graag dat meer mensen dit soort gewoontes overnemen en geeft op de campagnewebsite www.ikenkentalis.nl allerlei tips. Van elkaar goed aankijken tot het leggen van vloerbedekking om geluiden te dempen.

Allebei je best doen
Mensen die slechthorend zijn, doen meer moeite om gesprekken te volgen en informatie te krijgen. Ze zetten hun andere zintuigen extra in en zijn vaak goed in liplezen en het lezen van lichaamstaal. Daardoor is communiceren vaak behoorlijk vermoeiend. Het helpt als anderen rekening houden met slechthorendheid. Zorgen voor goede communicatie is de verantwoordelijkheid van beide gesprekspartners.

Mogelijkheden zien
Campagnester Beer (13) is brugklasser en pianist in spé. Hij vindt het niet erg dat hij zwaar slechthorend is, maar vindt het jammer dat niet iedereen kijkt naar wat er  mogelijk is als je slechthorend bent. Ook daarom doet hij mee aan de campagne. “Als je slechthorend bent, kun je bijvoorbeeld ook muziek maken, dat weet niet iedereen. Later wil ik als pianist optreden in beroemde concertzalen.”

Speciaal voor de campagne heeft Kentalis een informatiekaart samengesteld over slechthorendheid. Download deze hier.

Publicatiedatum: 01 juli 2015