Door nieuwe operatietechniek minder heroperaties cholesteatoom

Door een nieuwe operatietechniek toe te passen bij de zeldzame vorm van oorontsteking - cholesteatoom - is minder vaak een heroperatie nodig. Dat blijkt uit het proefschrift van KNO-arts Hylke van der Toom van het Erasmus MC, dat hij op 22 februari 2023 verdedigt. Cholesteatoom is een zeldzame aandoening waarbij zich in het middenoor huidcellen en talg ophopen die afkomstig zijn van een ingroei vanuit het trommelvlies en diep uit de gehoorgang. Voor diegene die deze aandoening krijgen, is de impact op de kwaliteit van leven echter groot.

Een cholesteatoom moet altijd operatief worden verwijderd. Met een boor opent de KNO-arts het bot achter het oor, het mastoïd, en verwijdert de opgehoopte huidcellen. Vaak is een tweede of derde operatie nodig. Daardoor moeten jaarlijks meer dan 2.500 Nederlanders onder het mes. De nieuwe techniek brengt daar verandering in. Bij de nieuwe aanpak wordt het mastoïd na de operatie opgevuld met botgruis of kunstbot, voordat de huid weer wordt gesloten. Dit heet mastoidobliteratie. En verkleint de kans op terugkeer aanzienlijk. Van der Toom vergeleek de resultaten van de operatietechnieken door 337 patiënten te volgen die sinds 2013 werden geopereerd in het Erasmus MC. Na vijf jaar had 7,9% van de patiënten die de mastoidobliteratie kregen weer last van de aandoening. Bij de patiënten die de oude operatietechniek ondergingen, was dit 34,9%.

Proefschrift

In het Erasmus MC worden alle patiënten inmiddels met de nieuwe techniek geopereerd. KNO-arts Robert Jan Pauw introduceerde de mastoidobliteratie in 2013 uit Antwerpen in het Erasmus MC. Hylke van der Toom liet zich in 2021 een jaar lang bijscholen in België. De KNO-artsen geven jaarlijks een cursus om ook andere KNO-artsen in Nederland deze techniek aan te leren. In oktober 2023 organiseren zij een internationaal congres.

Bron: Amazing Erasmus MC

Lees ook:

Publicatiedatum: 22 februari 2023