Boek: 'Mam hoort weer! Van hoortoestel naar Cochleair Implantaat'

Hoe voelt het als je moeder slechthorend is? Hoe lastig is de communicatie als je niet goed hoort? Iris begrijpt niet waarom haar moeder zeurt als ze iets niet verstaat. Ze heeft toch hoortoestellen? Nou dan! Lia vindt haar handicap wel meevallen, als iedereen maar duidelijk genoeg spreekt. Iris en Lia schrijven allebei in hun dagboeken over dezelfde gebeurtenissen. Kan Iris begrijpen hoe het voor haar moeder is om deze handicap te hebben? Gaat Lia echt beter horen als ze een cochleair implantaat (CI) krijgt? En wat vindt Iris’ vriendje Steven ervan? Met achtergrondinformatie, uitleg en tips.

Uit het dagboek van Iris

In het donker van mijn slaapkamer lig ik te luisteren naar de geluiden om me heen. Buiten hoor ik het verkeer. Een auto stopt, een hond blaft. In de kamer naast me hoor ik Tessa hoesten. De wind zwiept de takken van de boom tegen het huis. Bij de buren hoor ik de wc die doorgetrokken wordt. Het zijn de vertrouwde geluiden van het huis. Morgen wordt mam geopereerd. Zou het allemaal goed gaan? Zou ze deze geluiden binnenkort ook horen?

Hoe weinig hoor je als je ernstig slechthorend bent?

Als je je vingers in je oren doet, hoor je ongeveer 30 tot 35 % minder. Iemand die zo ernstig slechthorend is als Lia hoort zonder hoortoestellen zo’n 80 tot 90 % minder. Dat is dus heel veel minder. Als je een CI hebt (en eventueel een hoortoestel aan het andere oor), kun je soms wel tot ongeveer 80% of meer weer horen, maar verstaan blijft moeilijk.

Over de auteur

Saskia Boer (1964) woont en werkt in Zuid-Limburg. Ze is al jaren slechthorend en heeft sinds begin 2015 een Cochleair Implantaat (CI). Ze miste informatie hierover voor haar dochters. Ook miste ze een jeugdboek over het hebben van een ouder met een handicap. Ze heeft dit boek geschreven voor iedereen die meer wil weten over de impact van (ernstige) slechthorendheid en voor alle tieners die een ouder met een handicap hebben. Recent schreef ze haar ervaringsverhaal omtrent de operatie voor OPCI.

Bestellen

Het boek 'Mam hoort weer' kost € 19,49 en is verkrijgbaar via Boekscout.

Relevante links


Publicatiedatum: 09 mei 2019