App Live Transcribe vertaalt live gesproken woord naar tekst

Slechthorende en dove mensen kunnen vanaf nu beter communiceren met niet-slechthorenden en dove mensen die geen gebarentaal kennen. De app Live Transcribe van Google zet spraak direct om in tekst. De app is beschikbaar voor Android-telefoons.

De microfoon van een telefoon vangt spraak op en stuurt die naar de cloud. Daar wordt het geluid geanalyseerd en omgezet in geschreven tekst. Die verschijnt woord voor woord op het scherm van de telefoon, zodat een doof persoon begrijpt wat iemand tegen hem of haar zegt.

Zo werkt het- Check de Video

Zo kan de dove persoon toch gemakkelijk een gesprek voeren, ook als de tegenpartij geen gebarentaal kan. Een Google-onderzoeker die zelf doof is, demonstreert in de video hoe gemakkelijk het werkt: https://www.youtube.com/watch?v=jLCwjIaPXwA&feature=youtu.be. De video laat ook zien dat de verbeterde communicatie maar één kant op werkt. Deze dove onderzoeker kan praten, maar is niet heel gemakkelijk te verstaan.

Toch is de nieuwe Google-app (blog) voor dove mensen een stuk gemakkelijker dan bestaande methoden. Er waren al manieren om gesproken woord mee te krijgen, bijvoorbeeld bij lezingen of bijeenkomsten. Een ervan is CART (Communication Access Realtime Translation), maar daarbij luistert een mens naar de lezing en typt hij zo snel mogelijk mee. Dat is relatief duur, en lang niet overal goed geregeld.

Stichting Hoormij houdt de ontwikkelingen op het gebied van technologie en onderzoek zo nauwlettend mogelijk in de gaten. Ons doel is om je van zo onafhankelijk mogelijke informatie te voorzien. Waar mogelijk beoordelen onze commissies de diversiteit van producten en diensten. Met deze app hebben we nog geen ervaring.

Bron: De Ingenieur

Publicatiedatum: 19 februari 2019