Nieuw boek over tinnitus: Onbesuisd

Deze week verscheen Onbesuisd, het boek van de Dordtse Barbara Muller over haar strijd tegen tinnitus, oorsuizen. Wanneer de dokter haar kalmerende middelen en antidepressiva voorschrijft omdat hij haar niet van haar klachten kan afhelpen, besluit ze op zoek te gaan naar andere wegen om af te komen van het geluid in haar hoofd dat haar dag en nacht terroriseert. Met haar boek wil Barbara aandacht vragen voor deze aandoening.

Barbara: "Er is te weinig aandacht voor de grote groep mensen met oorsuizen. Ze verdienen het dat er wordt gezocht naar een goede behandeling. En dat de reguliere medische wereld hand in hand gaat met alternatieve geneeswijzen. Er zijn zoveel methodes waar je een stuk beter van kunt worden." Zelf vertrok Barbara naar Ibiza voor lasertherapie, bezocht de osteopaat, dobberde in ijsbaden, dronk Ayahuasca thee, liet Botox in haar kaken spuiten, onderging dry-needling en leerde wat voor helend effect biofotonen therapie op haar had. 

Ermee omgaan

Na bijna vijf jaar, tijdens haar zoveelste therapie, was het raak. Ze kreeg te horen dat de combinatie van de ziekte van Lyme en een vorm van de ziekte van Pfeiffer de boosdoener waren. Een zware behandeling volgde. Toen draaide een onzichtbare hand de volumeknop een slag lager. "Ik lag weer in bed en dacht ineens: dit kan niet waar zijn. Ik holde mijn bed uit een riep naar mijn man: ''Ewald, een wonder!" Helemaal er vanaf is ze niet. Een vijf op de schaal van tien, waar dat voorheen een negen was. Wel vermijd Barbara Muller hard geluid, gaat ze niet meer uit en draagt ze regelmatig oordoppen. "Ik kan er nu mee omgaan."

Meer onderzoek 

De conclusie is dat dé behandeling er nog niet is. Audiometrist Arno de Jong van het Albert Schweitzer ziekenhuis zegt in een interview met RTV Rijnmond: “Het is erg om te moeten zeggen: probeer er mee te leren leven. Zo makkelijk is dat niet." Het luisteren naar de radio kan overdag helpen. Maar dat kan natuurlijk niet 24 uur per dag. De Jong pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek, goede gehoorbescherming en drukt zijn tinnitus-patiënten op het hart stress, druk en spanning zo laag mogelijk te houden. Aan de universiteit van Groningen start binnenkort een groot Europees onderzoek. Maar de weg is nog lang.

“Hier hoor je het geluid dat ik en met mij miljoenen anderen horen. Zet hem aan, doe een koptelefoon op en lees een boek, kijk televisie, ga een gesprek aan, werk of probeer te ontspannen, doe een poging om te slapen. Lukt het je bij de les te blijven? Te concentreren? Gelukkig kun je het geluid uitzetten. Wij kunnen dat niet. Pas goed op je oren, bescherm ze.

Publicatiedatum: 11 oktober 2017