Alternatieve behandelingen *

Alternatieve methoden bieden - net zo min als de gevestigde medische behandelingen- een garantie dat de symptomen van Ménière verdwijnen. Wel zeggen sommige mensen baat te hebben bij een alternatieve behandelwijze. Wees kritisch en denk aan je portemonnee als je kiest voor een dergelijke behandeling.

Klanktherapie als behandeling voor tinnitus

De uitvinder van deze therapie is de Franse arts Alfred Tomatis. Hij ontdekte de relatie tussen het gehoor en de stem. De klanktherapie werkt als volgt: in een muziekstuk worden in afzonderlijke passages de frequentie, die overeenkomt met iemands tinnitus, versterkt en een beetje vervormd weergegeven. Aanvankelijk werken deze vervormingen storend, maar door training van het gehoor zullen de harmonische klanken de dissonanten (oorsuizingen) gaan overstemmen. De behandelmethode kan worden aangepast aan het frequentiegebied van uw tinnitus. Voor wie graag naar muziek luistert is het wellicht het proberen waard. [HV2]

>>lees hier de ervaring van anderen


Oefentherapie en manuele therapie

Deze therapie bestaat uit het gericht trainen van spieren of spiergroepen, vooral in de halswervelkolom. De sterke spieren ontlasten de kolom. Manuele therapie is ook gericht op de (hals)wervelkolom, maar dan op het opheffen van blokkades van de gewrichtjes tussen de wervels. Verkrampte spieren kunnen ook worden behandeld, mogelijk met spierontspanners.

>>lees hier de ervaring van anderen

Bio-feedback

Het doel van bio-feedback is het beïnvloeden van het zenuwstelsel door visualisering van de elektrische signalen in de zenuwen.

>>lees hier de ervaring van anderen

Homeopathie

Een homeopaat behandelt een ziekte met een middel dat bij een gezond mens afhankelijk van de ingenomen dosis vergelijkbare ziekteverschijnselen veroorzaakt. Een homeopathisch middel wordt in extreem sterk verdunde vorm toegediend, waardoor het (vrijwel) geen werkzame stof meer bevat.

>>lees hier de ervaring van anderen

Acupunctuur

Deze oude Chinese behandelswijze blijkt bij een aantal mensen goed te werken. Er is wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur bij lage rugpijn enig effect heeft. Waarschijnlijk is in alle andere gevallen sprake van een groot placebo-effect.

>>lees hier de ervaring van anderen

Massage

Een massage kan ontspannend werken en bevordert de doorbloeding in nek- en schouderspieren. Het bevordert ook de ontspanning en kan soms ook bij tinnitus verlichting geven.

* Disclaimer:

We zetten de diverse behandelingen op een rij en noemen daarbij ook therapieën waarvan de werking wetenschappelijk (nog) niet is aangetoond.