Medisch ABC Cochleair Implantaat

Selecteer een letter van A tot Z of zoek op een categorie en vind de definitie en uitleg die je zoekt!
v
Aanmelden

Om in aanmerking te komen voor een CI moet u worden doorverwezen door een kno-arts of een audioloog. Vervolgens vindt aanmelding plaats bij het CI-centrum naar keuze.

Aansluiting

Enkele weken na de operatie wordt de CI voor het eerst aangesloten. Dat is niet een kwestie van een aan/uit knopje omzetten. De hoeveelheid stroom die aan de gehoorzenuw aangeboden moet worden om een geluidsensatie te leveren van het gewenste niveau is voor iedere persoon en voor iedere elektrode anders. Bovendien worden de binnenkomende prikkels in het begin niet zomaar als zinvol - laat staan als prettig - geluid ervaren.

ABI
Als de gehoorzenuwen beschadigd zijn is een CI (Cochleair Implantaat) niet mogelijk. Dit is vaak het geval bij patiënten met de aandoening Neurofibromatosis type II (NF2). In zulke gevallen kan een Auditory Brainstem Implant (ABI) gebruikt worden. Qua apparatuur is een ABI vrijwel gelijk aan een CI, maar de aansluiting vindt niet plaats op het slakkenhuis (cochlea) maar op de herstenstam.

Een CI-operatie kan tegenwoordig poliklinisch gedaan worden, maar bij een ABI-operatie komt hersenchirurgie kijken. De operatie en de opnametijd zullen dus vele malen langer zijn. Qua nazorg en revalidatie ligt een ABI gelijk aan een CI, al zullen de bereikte resultaten minder zijn en dient een patiënt zich hier goed bewust van te zijn.

Wereldwijd zijn er maar zo'n 1000 mensen geïmplanteerd met een ABI. Nederland zelf telt maar een handvol ABI-dragers.

Accu

Oplaadbare batterij die aan de processor wordt bevestigd.

Accu-oplader

Accessoire bij de CI om de accu’s (PowerCel) op te laden.

FirstPrevPagina 1 van 15NextLast

Antwoord niet gevonden? Stel je vraag dan hier!

Heb je een vraag? Kijk eerst in onze Vraagbaak voor het antwoord.

en ontdek de voordelen

Word lid van de NVVS