Nazorg en revalidatie

Na de operatie volgen diverse spannende momenten: je CI, en dus je nieuwe gehoor, wordt aangesloten en ingesteld. Sommigen kunnen al vrij snel weer horen, anderen moeten wat langer wachten op het emotionele eerste hoormoment.

Nazorg

Na de operatie volgt een herstelperiode van ongeveer 6 weken. Deze tijdsduur verschilt per CI-centrum en hangt ook af van het fysieke herstel van de patiënt .

Een voorbeeld van hoe een nazorgtraject kan verlopen:

1-3 dagen na de operatie: wondherstel

Eén dag na de operatie wordt het hoofdverband verwijderd. De wond en het binnenoor herstellen zich.

1 - 2 weken: hechtingen worden verwijderd

Eerst moet de wond hersteld zijn om verdere stappen te kunnen ondernemen. Pas als het zover is worden de hechtingen verwijderd.

3 - 4 weken: de eerste test

Een aantal weken na de operatie worden de geplaatste implantaten getest met behulp van een relatief eenvoudige computer, bijvoorbeeld een laptop.

5 - 6 weken: aansluiting en fitting

De uitwendige apparatuur (de externe processor) van de CI wordt aangesloten. Dit betekent dat de CI, na de operatie, wordt ingesteld om weer te kunnen horen. De elektroden in de elektrodenbundel van de CI in het slakkenhuis worden hierbij geactiveerd. De eerste aansluiting wordt ook wel fitting genoemd. Het implantaat heeft een elektrodenbundel met 12 of 16 of 22 elektroden. Elke elektrode wordt tijdens de aansluiting/fittingen ingesteld op diverse frequenties, waardoor je weer diverse toonhoogtes kan horen. Let op: de kans is groot dat je bij de eerste fitting al wel wat hoort maar de ander nog niet kan verstaan.

1 – 3 (of meer) maanden: op zoek naar eenverfijndeinstelling

Je CI wordt in de eerste maanden herhaaldelijk opnieuw afgeregeld, tot de meest optimale instelling is gevonden. Dit gebeurt door middel van een piepjestest (verschillende tonen – laag tot hoog – in verschillende frequenties) tijdens diverse sessies met de audioloog. Hij of zij bekijkt welke instelling voor jou het prettigst is.

Wanneer de tijd ervoor rijp is: hét ultieme hoormoment

Bij de één vindt dit moment eerder plaats dan bij de ander: het langverwachte moment waarop je (weer) geluid kan horen en de ander (weer) kan verstaan en er een wereld van geluid voor je open gaat. Dat kan thuis gebeuren, maar veelal in het CI-centrum na een (nieuwe) afstelling van je CI. Dit moment kan een zeer emotioneel moment zijn, zowel voor jou als voor betrokkenen.

Na het ultieme hoormoment: revalideren

De duur van het revalidatietraject is afhankelijk van hoe snel je weer kan horen en hoe het verloopt. Het revalidatietraject is bij alle CI-centra anders. Onderdeel van het revalidatietraject is het volgen van hoortrainingen. Om weer geluiden en woorden te kunnen horen en duiden, moet je heel veel oefenen. Ook de ander verstaan kan lastig zijn in het begin. De oefeningen die je krijgt maken onderdeel uit een hoortraining die worden uitgevoerd door een oefenpartner/ co-therapeut in het CI-centrum. Onderdeel van training is spraakafzien, in de volksmond ook wel liplezen genoemd. Hiervoor krijg je mogelijk oefenhuiswerk mee van de logopediste. Naast het oefenen, heb je een oefenpartner/co-therapeut nodig, om thuis te kunnen oefenen. Zo’n oefenpartner/co-therapeut kan je eigen partner zijn, maar het mag ook een familielid, vriend of kennis zijn.

Tip: doe rustig aan, leg de lat niet te hoog. Je hebt veel doorzettingsvermogen nodig, want revalideren kost veel energie.

Tips voor een vlot herstel:
  • Rust voldoende uit, ga niet te snel weer aan het werk
  • Zorg dat je genoeg weerstand opbouwt ten aanzien van het genezingsproces
  • Heb je na maanden nog steeds een gevoelige plek aan het oor of nabij het implantaat? 
  • Laat je bloed dan controleren op een vitamine- of ijzertekort. Dit vertraagt mogelijk de genezing.
Aansluiting van de CI