Naar muziek luisteren met een CI

Naar muziek luisteren met een CI is best wennen: vooral in het begin klinkt muziek vaak raar. Met onderstaande tips kan je oefenen om (opnieuw) een betere muziekervaring te genieten.

Ervaringen van CI-gebruikers algemeen

 • Muzikale ervaringen zijn heel persoonlijk
 • Over het algemeen ervaren mensen muziek als anders dan gewend
 • Uiteindelijk wennen CI-dragers aan het “nieuwe geluid” van hun CI
 • Muziek heeft voor mensen een emotionele waarde: het weer kunnen horen of juist een muziek instrument weg moeten doen.
 • Ritme en melodie kan weer gehoord worden

Zes tips voor een betere muziekervaring

 1. Oefen het luisteren eerst met twee of drie gemakkelijke liedjes: hoe gemakkelijker hoe beter, in plaats van een volledige CD of iPod te beluisteren. Geen idee hoe je hieraan begint? Vraag wat hulp aan vrienden met volgende richtlijnen in gedachten: één of twee instrumenten, één stem, en geen vocale harmonieën. 
 2. Kijk en luister naar muzikanten die live spelen, via het internet of op DVD. Muzikanten zien spelen en zangers zien zingen, kan helpen de auditieve gaten op te vullen. 
 3. Wanneer je wilt gaan oefenen, doe dit dan op een rustige plaats zonder afleiding. Muziek beluisteren is best vermoeiend: neem dus geregeld pauze om hoofdpijn te vermijden. Probeer niettemin regelmatig te luisteren. 
 4. Je overweegt om een instrument te leren spelen. Dat is geen gemakkelijke zaak, maar de fysieke verbinding tussen je handen en het instrument zal je helpen een gevoel voor muziek te ontwikkelen, ongeacht je toonwaarneming. De noten en ritmes zullen na verloop van tijd meer betekenis gaan krijgen met je nieuwe oor. 
 5. Voor mensen met een progressieve doofheid: als oude bekende liedjes niet goed klinken, probeer dan te luisteren naar onbekende liedjes van bekende artiesten. Je zal niet dezelfde verwachtingen hebben, maar je zal toch in staat zijn de basisthema’s te herkennen. 
 6. Hier hoort natuurlijk ook de tip songteksten bij: songteksten helpen je goed bij het leren horen en luisteren naar de tekst.

Websites om het gehoor te oefenen

  Lees de ins en outs in dit artikel uit HOREN

  Revolutionair muziekinstrument
  Meer lezenLees hier de ervaring van José met CI en muziek.