Medisch ABC brughoektumor

Selecteer een letter van A tot Z of zoek op een categorie en vind de definitie en uitleg die je zoekt!
v
Aangezichtsverlamming

Verlamming van de spieren in het aangezicht, totaal of gedeeltelijk. Men onderscheidt een totale en een gedeeltelijke verlamming. Ook een verlamming van voorbijgaande aard is mogelijk, een zogenoemde passagère verlamming.

Zie ook
: nervus facialis, House Brackmann.

Aangezichtszenuw

De belangrijkste functie van de aangezichtszenuw (nervus facialis) is dat deze de spieren van het aangezicht (mimiek) aanstuurt. Een brughoektumor is meestal sterk vergroeid met de aangezichtszenuw,vandaar dat uitval van de aangezichtsspieren, al dan niet gedeeltelijk, totaal of van voorbijgaande aard, een gevreesde, maar niet altijd vermijdbare complicatie kan zijn van operaties in de brughoek. Een dergelijke verlamming ontstaat echter slechts zelden door de brughoektumor zelf.

Zie ook: House Brackmann.

Zie ook: nervus facialis

ABI

Afkorting voor Auditory Brainstem Implant.

Zie: auditory brainstem implant.

AC

Afkorting voor: Audiologisch Centrum.
Zie:
audiologisch centrum

Achterste schedelgroeve

De inhoud van de schedel wordt onderverdeeld in de voorste, middelste en achterste schedelgroeve; de middelste en achterste schedelgroeve worden gescheiden door een soort schot, het "tentorium". Een brughoektumor bevindt zich in het rotsbeen en wanneer deze een zekere grootte heeft bereikt, ook in de achterste schedelgroeve.

De term achterste schedelgroeve wordt ook wel gebruikt bij de chirurgie van brughoektumoren om een bepaalde groep benaderingsroutes (“via de achterste schedelgroeve”, “achter het oor”, “retrosigmoidaal” of “suboccipitaal”) aan te geven.

FirstPrevPagina 1 van 27NextLast
Heb je een vraag? Kijk eens in onze Vraagbaak voor een antwoord.
Help Stichting Hoormij en word donateur!