Hoe snel groeit mijn brughoektumor?

De groeisnelheid van de tumor is over het algemeen zeer gering. Gemiddeld groeien brughoektumoren 1-2 mm per jaar.

Klachten en groei tumor

In sommige gevallen is er echter gedurende vele jaren nauwelijks groei waarneembaar. Er is géén verband tussen de ernst van de klachten en de grootte en/of groeisnelheid van de brughoektumor. Zo is het mogelijk dat een kleine brughoektumor veel en een grote brughoektumor niet of nauwelijks klachten geeft. Verergering van klachten betekent lang niet altijd dat de brughoektumor (veel) groter wordt. En vermindering van klachten wil niet zeggen dat de groei is gestopt of gestabiliseerd.

Groei vanuit inwendige gehoorgang

De brughoektumor groeit vanuit de inwendige gehoorgang op het omhulsel (zenuwschede) van de evenwichtszenuw. Het gebied achter het oor tussen de inwendige gehoorgang en de hersenstam heet brughoek. Vanuit de hersenstam ontspringen diverse zenuwen die lopen naar delen van hoofd en romp.

Door de brughoekregio lopen 2 hersenzenuwen:

Aangezichtszenuw

De aangezichtszenuw (ook wel zenuw nummer 7 genoemd) is een zenuw die onder andere de aangezichtsspieren aanstuurt die nodig zijn bij de mimiek in het gezicht.

Gehoor- en evenwichtszenuw

De gehoor- en evenwichtzenuwen samen (ook wel zenuw nummer 8 genoemd) verbindt de trilhaarcellen in het slakkenhuis met de hersenen waardoor het mogelijk wordt geluid te ervaren. De gehoor- en evenwichtszenuw lopen samen met de aangezichtszenuw in de inwendige gehoorgang in de richting van de hersenstam.

Ruimtegebrek in de gehoorgang

Een brughoektumor die in de inwendige gehoorgang rond de evenwichtszenuw begint te groeien, kan voor ruimtegebrek zorgen in de gehoorgang. De tumor voert dan de druk op het gehoorzenuw op. Dit kan klachten veroorzaken aan gehoor en evenwicht. Wanneer de tumor verder de gehoorgang in groeit en uitkomt in de brughoekregio en de hersenstam, dan kan dit ernstiger (en in het uiterste geval: levensbedreigende) gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe een brughoektumor zich ontwikkelt, zodat tijdig geconstateerd kan worden of het gezwel groeit, welke hersendelen mogelijk in het gedrang komen en wanneer een ingreep (bestraling, operatie) nodig is.