Symptomen van brughoektumor

Er bestaat géén verband tussen de ernst van de symptomen bij brughoektumor en de grootte en/of groeisnelheid van de brughoektumor. Een vermindering van klachten wil niet zeggen dat de groei is gestopt of gestabiliseerd.

Gehoorverlies

De meest typische klacht bij een brughoektumor is gehoorverlies aan één oor. Gehoorklachten zijn met name dat vaak de hoge tonen minder goed worden gehoord en dat de geluiden nog wel worden gehoord, maar slecht worden verstaan.

Evenwichtsstoornissen

Door groei van de tumor ontstaat druk op de omliggende zenuwen, waaronder de gehoor- en evenwichtszenuw. Zodra de evenwichtszenuw in de verdrukking komt, kan een gevoel van onbalans ontstaan. Ondanks de onzekerheid vanwege een verstoord evenwichtsorgaan, is het met een goede concentratie mogelijk de meeste bewegingen te doen. Plotselinge of complexe bewegingen, zoals vooruit lopen en tegelijkertijd achterom kijken, kunnen moeilijker worden als je last hebt van dit symptoom. Ook kan het behouden van het evenwicht in het donker bemoeilijkt zijn.

Duizeligheid

Duizeligheid is heel gebruikelijk na een operatie, maar kan ook daarvoor voorkomen in de vorm van zware of lichte duizeling of licht gevoel in het hoofd. Doordat de functie van het evenwichtsorgaan op den duur wordt overgenomen, is de duizeligheid meestal van tijdelijke aard en zelden ernstig op de lange duur.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor bij een brughoektumor, sommigen klagen ook over een "vol gevoel" in het oor. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de druk van de tumor.

Tinnitus (oorsuizen)

In hetzelfde oor waar het gehoorverlies optreedt kan ook tinnitus (oorsuizen) worden gehoord. Tinnitus is het horen van een piep, brom, fluit, suis of ander geluid in één oor. Het geluid van tinnitus komt niet ‘van buiten’, maar ontstaat in de hersenen of het gehoororgaan. Helaas stopt het geluid, ook na een eventuele behandeling (bestraling, operatie), niet. Wel is het mogelijk jezelf te trainen om het geluid te negeren.

Gevoelloos gezicht

Sommige mensen met een brughoektumor kunnen problemen krijgen met het gelaat: het gezicht kan gevoelloos worden. Deze klacht komt met name voor bij mensen bij wie de tumor zo groot is geworden dat deze in deze richting is gegroeid van de drieling zenuw (nervus trigeminus). Een brughoektumor veroorzaakt op zichzelf zelden het ernstiger probleem van aangezichtsverlamming, ook niet wanneer de tumor sterk met de aangezichtszenuw vergroeid is. Maar als de tumor operatief verwijderd wordt, is er een risico om de aangezichtszenuw te beschadigen, met een (al dan niet gedeeltelijke, al dan niet tijdelijke) aangezichtsverlamming. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, worden er tegenwoordig technieken ontwikkeld om deze verlamming te voorkomen, zoals een stuk tumor laten zitten tijdens de operatie of de groei stopzetten via bestraling.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief