Een CI-traject: langdurig en intens

Wie een CI wil laten implanteren, moet rekening houden dat een CI-traject ongeveer 1 jaar kan duren. Hierbij komt onder meer kijken: de oriëntatie op een CI, de eigenlijke implementatie door een operatie en daarna de revalidatie: het zo goed mogelijk leren waarnemen van geluid en spraak met het CI.

Kiezen

De eerste stap is het maken van een bewuste keuze voor een CI. Omdat een CI, eenmaal geplaatst, blijvend is, kan je je beslissing na de operatie niet zomaar terugdraaien. Met dit soort vragen kan een CI-team je verder helpen. Heb je eenmaal de keuze voor een CI gemaakt, dan neemt een CI-team je aanvraag in behandeling. Het CI-team beslist of je in aanmerking komt voor een CI. De toekenning is van een aantal beslisfactoren afhankelijk.

Wordt jou een CI toegekend, dan worden er afspraken met jou gemaakt wat er verder gaat gebeuren. Dit team van professionals zal je meer vertellen over de operatie en het traject van nazorg. Een tijdje na de operatie vindt de aansluiting van de uitwendige apparatuur van de CI plaats, ook wel fitting genoemd. De zogenoemde “externe processor” wordt in de eerste maanden herhaaldelijk opnieuw afgeregeld voor een zo goed mogelijk resultaat. Het einde van “operatie CI” is een traject van (hoor)revalidatie, om het meeste uit jouw CI te halen.

Operatie

Een CI-operatie wordt verricht bij één van de acht CI-teams in Nederland. Het is een specialistische ingreep waarbij je onder volledige narcose wordt gebracht, waarna via een gaatje in je schedel een elektrodebundel in het slakkenhuis wordt aangebracht.

Revalidatie

Met een CI klinkt de wereld heel anders dan voorheen. Veel mensen moeten oefenen met dat ‘nieuwe geluid’, om het meeste rendement uit hun CI te halen. Hoe zo’n traject van gehoorrevalidatie er uit ziet, hangt sterk van het CI-team dat de ingreep heeft gedaan.

Kijk in onze Vraagbaak voor antwoorden op veelgestelde vragen over CI

Heb je een vraag over CI?