Heb ik een brughoektumor?

De diagnose stellen in een vroeg stadium is van groot belang. De groei van de tumor kan op termijn namelijk onherstelbare zenuwbeschadiging veroorzaken.

Test & scan

Gehoortest

Een brughoektumor wordt meestal vastgesteld door een kno-arts. De kno-arts legt een gehoortest af, een zogenoemde elektrische gehoortest (BERA) en een evenwichtsonderzoek. Beiden onderzoeken kunnen aanwijzingen geven of het vermoeden doen rijzen dat er aan een brughoektumor gedacht moet worden.

MRI-scan

Het doorslaggevende onderzoek om de diagnose te bevestigen is een MRI-scan. MRI (Magnetische Resonantie Imaging) bestaat uit een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 centimeter en is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven. Behalve een afbeelding van het hoofd wordt vooral de zenuwen en de hersenen goed afgebeeld. Zelfs zeer kleine tumoren van slechts enkele millimeters kunnen met een MRI worden aangetoond.

Het medisch team

Soms wordt door een neuroloog een brughoektumor vastgesteld. Er vindt dan verwijzing plaats naar een kno-arts, een neurochirurg of een brughoektumorbehandelteam, ook wel schedelbasisteam genoemd.

Kno-arts

De kno-arts is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van aandoeningen aan keel, neus en oren, dus ook in het diagnosticeren van de brughoektumor.

Neurochirurg

Neurochirurgie is de chirurgische behandeling van neurologische aandoeningen. De neurochirurg behandelt onder meer de hersenen, hersenstam, de zenuwen en de omhulsels daarvan.

Brughoektumor- behandelteam

Dit team van medici is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van brughoektumoren.

Dubbelzijdig en enkelzijdig schwannoom

De brughoektumor, die meestal enkelzijdig voorkomt, kan zich ook dubbelzijdig manifesteren. Vaak bestaat er dan een verband met de erfelijke aandoening neurofibromatose: een afwijking met zeer verschillende uitingsvormen die vooral de huid en het zenuwstelsel aantast. Een bepaalde vorm van deze ziekte, meestal neurofibromatose type 2 of kortweg NF2 genoemd, heeft als kenmerk dat het vestibulair schwannoom (de brughoektumor) voorkomt achter beide oren.

Lees meer over de gevolgen

Een brughoektumor, wat nu?

en profiteer van de voordelen!

Word lid van de NVVS