Zintuigenverhalen: voorlezen ervaren met al je zintuigen

Voorlezen is leuk voor jong en oud, maar is nog leuker als alle zintuigen worden gestimuleerd. Als door bijvoorbeeld slechthorendheid, TOS of een Communicatieve Meervoudige Beperking bestaande voorleesboeken niet altijd aanspreken, dan kan ‘Zintuigenverhalen’ van Kentalis een manier zijn om verhalen te beleven en samen contact en plezier te hebben.

Bij ‘Zintuigenverhalen’ vertel je een verhaal over een herkenbare gebeurtenis en gebruik je tijdens het voorlezen allerlei voorwerpen om het verhaal duidelijker te maken en het te laten beleven. Alle zeven zintuigen worden aangesproken: horen, zien, ruiken, proeven en voelen, lichaamsbesef en soms evenwicht,” vertelt ontwikkelaar Rita Gerkema-Nijhof, communicatiedeskundige/orthopedagoog bij Kentalis. De communicatie wordt hierdoor op een positieve manier gestimuleerd. Het zintuigenverhaal wordt voorgelezen met behulp van communicatievormen op maat, zoals pictogrammen, PCS symbolen, foto’s en in Nederlands ondersteund met Gebaren of Nederlandse Gebarentaal. Zintuigenverhalen zijn ontwikkeld door Kentalis op basis van Multi-Sensory Storytelling en Totale en Ondersteunde Communicatie.

Kinderen reageren tijdens het voorlezen van een zintuigenverhaal meer en communiceren gevarieerder dan tijdens gewone voorleesverhalen. Zo reageren bijna alle kinderen vaker direct op wat de voorlezer zegt of gebaart en doet. Enkele kinderen nemen zelf meer initiatief. Verder hebben de kinderen meer aandacht voor het verhaal en de voorlezer.

Kennismaken met ‘Zintuigenverhalen’

Om kennis te maken met ‘Zintuigenverhalen’ zijn er vier verschillende verhalen in verschillende versies gratis beschikbaar gemaakt: Jip bakt koekjes, Jip gaat naar bed, Lynn gaat naar buiten, en Lynn gaat naar het bos. Met een handleiding, downloads, filmpjes en een materialenlijst kun je als ouder of begeleider zelf aan de slag. De voorbeeldverhalen zijn te vinden in de webshop van Kentalis. Voor de iPad is een gratis iBook met de vier verhalen te downloaden in de Apple iBooks Store. Zelf een zintuigenverhaal op maat leren maken is ook mogelijk door het volgen van een cursus bij Kentalis. Inschrijven hiervoor kan eveneens via de webshop.
Publicatiedatum: 17 oktober 2016