Zes tips voor muziekplezier met een cochleair implantaat

Ja, met een cochleair implantaat kun je weer van muziek genieten. Negen van de tien ondervraagden die een CI van MED-EL hebben ontvangen, geven aan dat muziek via hun implantaat prettig klinkt. * Deels is dit te danken aan het ontwerp van de cochleaire implantaten van MED-EL. Die bootsen het natuurlijke gehoor zo goed mogelijk na. 

- Sponsored - 

Ook oefening helpt: hoe vaker mensen met een CI naar muziek luisteren, des te meer zij het kunnen waarderen. Als jij een CI draagt, is het nooit te laat om te beginnen met muziektraining. We laten je zien hoe dat kan.

1. Begin eenvoudig

Begin met eenvoudige liedjes, zoals een solo-optreden met één muziekinstrument waarin veel herhalingen voorkomen. Voer hiervoor bijvoorbeeld pianosolo of gitaarsolo in je zoekmachine in.
Ook kan het gemakkelijker zijn om in het begin te luisteren naar muziek met een sterke beat (zoals rock of hiphop). Mensen met cochleaire implantaten geven aan dat de vroege liedjes van Johnny Cash, zoals “I walk the line”, heel natuurlijk klinken en gemakkelijk te volgen zijn. Deze liedjes hebben bepaalde kenmerken waardoor ze geschikt zijn om naar te luisteren, ook als je net begint met het oefenen met jouw CI:

  • Een beperkt aantal instrumenten (vaak alleen een gitaar en/of percussie)
  • Een duidelijk ritme
  • Een baritonstem (zoals die van Johnny Cash)
  • Een zangstijl die dicht in de buurt blijft van een natuurlijke spreekstijl

Als dit soort liedjes prettig klinken, kun je ook meer ingewikkelde muziekstukken uitproberen met meer instrumenten.

2. Blijf bij jouw favorieten

Luister naar muziek die je al kent. Het kan gemakkelijker zijn om muziek te herkennen waar je naar luisterde toen je jonger was, omdat je geheugen je helpt om de ontbrekende informatie/klanken in te vullen.

3. Gebruik een hoorhulpmiddel
Gebruik apparaten die helpen bij het rechtstreeks streamen van muziek naar jouw CI-processor. Gebruikers van een MED-EL CI kunnen via de AudioStream rechtstreeks streamen naar zowel de SONNET 2 als de RONDO 3 audioprocessor. Hoofdtelefoons en apparaten met directe audio-invoer zoals de AudioLink zijn ook goede opties. De meeste hoorhulpmiddelen helpen ook om achtergrondgeluiden te dempen, die anders je muziekervaring zouden kunnen verstoren.

4. Combineer luisteren met kijken
Kijk naar live muziekoptredens of videoclips, waarin je ziet hoe de muziek wordt gemaakt. Dit kan het gemakkelijker maken om de liedjes te volgen. Soms is er zelfs de mogelijkheid om tijdens het luisteren mee te lezen met de songtekst.

5. Verbreed jouw muzikale smaak
Experimenteer met klassieke muziek, pop, country, rock, folk en andere genres om te ontdekken naar welke stijlen en instrumenten jij het liefst luistert.

6. Oefenen, oefenen, oefenen
Oefen met de herkenning van geluiden, instrumenten en liedjes om verschillende componenten in de muziek beter te herkennen en te onderscheiden. Lees voor meer gedetailleerde informatie over het oefenen met luisteren naar muziek de “Muziektips voor volwassenen”. Dit is een gratis download die gemaakt is om CI-dragers te helpen om weer van muziek te gaan genieten.

Ben je op zoek naar een online programma dat jouw muzikale vaardigheden op een leuke manier ondersteunt? Ga naar de Meludia-website. Als je een implantaat van MED-EL hebt, krijg je een jaar lang gratis toegang tot alle functies van het programma. Je kunt jezelf registreren via jouw MED-EL-account.

Muziek is een fundamenteel onderdeel van onze levens. Muziek verbindt ons met het verleden, met elkaar en voegt sfeer toe aan onze dagelijkse omgeving. MED-EL zet zich in voor de verbetering van alle onderdelen van het horen en ondersteunt daarom implantaatdragers ook om weer zo goed mogelijk te genieten van de meerwaarde van muziek.

Meer informatie

Wil je meer weten over het cochleair implantaat van MED-EL, meld u dan aan voor de eerstvolgende CI-informatiebijeenkomst voor kandidaten. Je kunt ook kosteloos een CI-informatiepakket aanvragen. Neem ook eens een kijkje op onze website, blog of Facebook pagina. Wilt u in contact komt met een CI-ervaringsdeskundige, neem dan een kijkje op onze Hearpeers website.

*Müller, J., Brill, S., Hagen, R., Moeltner, A., Brockmeier, S.J., Stark, T., Helbig, S., Maurer, J., Zahnert, T., Zierhofer, C., Nopp, P., & Anderson, I. (2012) Clinical trial results with the MED-EL fine structure processing coding strategy in experienced cochlear implant users. ORL J Otorhinolaryngol Relat Spec. 74(4),185 -198.

Publicatiedatum: 27 maart 2024