Word vrijwilliger en organiseer eens een hulpmiddelenbijeenkomst

Slechter horen of te maken hebben met een gehooraandoening kan een strijd zijn. Met jezelf, voor acceptatie. Met mensen in je omgeving, die niet echt door hebben wat je meemaakt. In het gesprek met artsen bij wie je steeds opnieuw moet uitleggen wat de gevolgen zijn van je aandoening. Het zegt niets over jouw kwaliteiten, maar door bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen of overprikkeling is het wel van invloed op je functioneren. We lossen het niet allemaal voor je op, maar we zetten ons in om onze kennis en expertise met je te delen en je in contact te brengen met lotgenoten. En jij kunt hier aan bijdragen door bijvoorbeeld een hoorhulpmiddelen-bijeenkomst te organiseren!

Tekst: Marjolijn Dekker 

Het belang van vrijwilligers 

Jeanette Noordhof, vrijwilligerscoördinator bij Stichting Hoormij: “(H)erkenning van je aandoening door lotgenotencontact is zo belangrijk voor je verwerkings- en acceptatieproces. We organiseren daarom diverse regionale activiteiten door het hele land. Vooral in de gebieden waar geen afdeling van Stichting Hoormij/NVVS actief is. Het gaat om bijeenkomsten over aanvullende hoorhulpmiddelen, spraakafzien en gebaren, huiskamerbijeenkomsten en kleinschalige voorlichtingsbijeenkomsten. Je krijgt actuele informatie over aandoeningen, maar ook over de (on)mogelijkheden van hulpmiddelen. Zodat jij de beste keuze voor jezelf kunt maken. In het afgelopen half jaar zijn 24 bijeenkomsten georganiseerd met behulp van vrijwilligers. Stichting Hoormij zorgt voor de expertise. Jij zorgt met behulp van één van onze coördinatoren voor de organisatie. Er zijn handleidingen ontwikkeld om je zo goed mogelijk te ondersteunen. Als patiëntenvereniging kunnen we niet zonder de hulp van vrijwilligers. Zij bepalen voor een deel de toekomst.” 


Angelien Jacobs

“Voordat ik met mijn gezin voor een paar jaar naar Brazilië verhuisde, werkte ik als secretaresse. Daar brak ik door een ongeval mijn kaak en zo kwam ook mijn slechthorendheid aan het licht. Ik bleek progressieve otosclerose te hebben. In twintig jaar tijd werd ik doof en in 2009 heb ik een CI (cochleair implantaat) gekregen, waar ik nog steeds ontzettend blij mee ben. Eerst had ik nog een beetje restgehoor, maar dat is nu ook helemaal weg. Ik hoor dus alleen met mijn CI.” Omdat ze in gezelschap toch wel moeite had om alles goed te horen, ging ze op zoek naar aanvullende hoorhulpmiddelen. “Een moeizame zoektocht. Er is veel op de markt en audiciens weten er vaak te weinig van. En dan moeten de hulpmiddelen ook nog goed ingesteld worden. Al zoekende kwam ik bij een bijeenkomst van Karla van der Hoek (GGMD) en Mirjam ten Buuren (OORakel). Dit heeft mij zo veel geholpen dat ik nu samen met hen bijeenkomsten organiseer door het land. Zelfs audiciens bezoeken regelmatig onze bijeenkomsten.” Ook zo’n bijeenkomst organiseren? Mail naar: bijeenkomst.hoorhulpmiddelen@stichtinghoormij.nl  

Relevante links

Publicatiedatum: 19 december 2018
Steun ons

Wil je dat we ons kunnen blijven inzetten met informatie, bijeenkomsten en vertegenwoordiging van de belangen van onze doelgroepen? Word dan lid of donateur.

WORD LID OF DONATEUR