Virus dat bij baby’s gehoorverlies kan veroorzaken moet meer aandacht krijgen in voorlichting zwangere vrouwen

Elk jaar raken 1.000 baby's geïnfecteerd met het cytomegalovirus (CMV). Bij zo’n 180 pasgeborenen leidt dat tot leerproblemen en gehoorverlies. Betere voorlichting door de verloskundige kan het aantal besmettingen flink terugdringen, concludeert gezondheidswetenschapper Monique Pereboom, die vrijdag promoveerde aan het VUmc. De Volkskrant schrijft erover.

Pereboom onderzocht het gedrag van zwangere vrouwen om infecties te voorkomen, en de voorlichting van verloskundigen hierover. Uit haar onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen vaak wel gedrag vermijden dat kan leiden tot een toxoplasmose- of listeriose-infectie, maar dat geldt niet voor CMV. Ruim 40 procent van de verloskundigen vertelt nooit iets over het cytomegalovirus (cmv), terwijl jaarlijks ongeveer duizend pasgeborenen met het virus geïnfecteerd raken.

Overdragen
Zwangere vrouwen zouden hun handen moeten wassen na het verschonen van een plasluier en geen bekers moeten delen met kleine kinderen. Veel peuters dragen het virus ongemerkt bij zich en het wordt gemakkelijk overgedragen via lichaamsvloeistoffen. Veel vrouwen weten dit niet, omdat het hen niet wordt verteld. “Cmv staat niet in het standaardrijtje dat verloskundigen opnoemen”, zegt Pereboom in de Volkskrant. “Het staat zelfs niet in de voorlichtingsfolder voor zwangere vrouwen.” Hopelijk komt daar dankzij het onderzoek van Pereboom verandering in.

Ouderdag LUMC
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) houdt zich bezig met onderzoek bij baby's met een aangeboren CMV-infectie, de zogeheten CONCERT studie. Hierbij wordt onderzocht of het virus bij pasgeboren baby's nog te bestrijden is met een antiviraal middel om zo blijvend gehoorverlies te kunnen voorkomen. NVVS berichtte hier eerder al over. Het LUMC organiseert op 1 november een ouderdag. De ouderdag gaat niet specifiek over deze studie, maar meer over CMV in het algemeen. Bekijk hier het programma.
Publicatiedatum: 29 september 2014