Tips voor gezellige en gehoorvriendelijke feestdagen

Denkt u dat u de enige bent voor wie de feestdagen niet alleen leuk en gezellig zijn, maar ook vermoeiend in verband met uw verminderde gehoor? Volgens de website healthyhearing.com is er deze feestdagen aan maar liefst 40% van de Kerstdiners iemand met gehoorverlies aanwezig. Bij 30%  ‘zit’ er een hoortoestel aan tafel! Met de volgende tips maak je de aankomende dagen wat gehoorvriendelijker. Fijne feestdagen!

Regel de aankleding
Mocht u niet degene zijn die de hele avond in de keuken staat, dan kan het toch handig zijn om de handen uit de mouwen te steken. Als u ervoor zorgt dat u de aankleding regelt, dan kunt u de situatie voor uzelf als slechthorende (of als er iemand anders met een verminder gehoor is; voor die persoon) het fijnst maken. Zorg er bij de tafelindeling bijvoorbeeld voor dat de slechthorende persoon het verst van de keuken verwijderd zit. Zet niet teveel grote dingen op tafel (bloemstukken, kandelaars) die het mondbeeld van de tafelgenoten kunnen belemmeren. Zorg voor voldoende licht en beperk achtergrondgeluiden (muziek, televisie etc.). Als er veel (kleine) kinderen aanwezig zijn, zorg voor een aparte tafel voor hen zodat deze geluiden op één plek geconcentreerd zijn. Natuurlijk is het Kerstdiner een mooie gelegenheid om het beste servies uit de kast te halen, maar bestekgekletter en geklink van glazen kan vervelend zijn voor het spraakverstaan en voor mensen met hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Wellicht zijn er andere, alsnog feestelijke opties, zoals houten schalen en kunststof of plastic wijnglazen.

Herinneringen ophalen
Een leuke en gezellige activiteit waarbij weinig geluid komt kijken, is het ophalen van herinneringen aan de hand van foto’s. Vraag elke aanwezige van tevoren één leuke foto mee te nemen met een mooi, grappig of bijzonder verhaal of herinnering. Doe dan een rondje. Zo spreekt er (als het goed is) maar één persoon tegelijk. Aan de hand van de foto kunt u al weten over welk onderwerp het gaat, wat makkelijker is voor spraakafzien en spraakverstaan. Dit is ook een ideale activiteit om uw (nieuwe) CI mee uit te testen in een wat drukkere omgeving en om zo te oefenen met verschillende stemmen.

Voorleesuurtje!
Wilt u toch iets leuks doen met de (klein)kinderen zonder dat het te vermoeiend voor u is? Of wilt u gewoon even een rustmomentje creëren terwijl het een drukte is met koken of afruimen etc.? Plan dan een voorleesuurtje in. Ga op een rustige plek zitten en neem uitgebreid de tijd voor een verhaal (of meer). Betrek alle kinderen in het verhaal en stel om de beurt gerichte vragen aan ieder kind apart zodat iedereen aan de beurt komt en er weinig door elkaar gepraat wordt.

Heeft u zelf nog leuke of handige tips? Deel ze met lotgenoten via onze website www.ervaringrijk.nl/nvvs.


Bronnen: Healthy Hearing, MED-EL


Publicatiedatum: 24 december 2014