dove, gevels, geluidshinder

Tienduizenden woningen niet gebouwd vanwege nieuwe wet geluidhinder

Een nieuwe wet geluidhinder zorgt voor een streep door nieuwbouwprojecten in de buurt van drukke snel- en spoorwegen. Het gaat om tienduizenden nieuwbouwwoningen.

Verbod op 'dove' gevels
Nu kan daar vaak nog wel gebouwd worden, door het gebruik van zogenoemde 'dove gevels'. Maar een nieuwe wet dreigt dove gevels te verbieden. De grote gemeenten zijn niet blij, want zij zien een groot aantal nieuwbouwprojecten in gevaar komen.
Per 1 april, of uiterlijk 1 juli 2012 wordt de wet SWUNG van kracht. Voor rijks(spoor)wegen is de wet al door de Eerste en Tweede Kamer. Voor regionale (provinciale en gemeentelijke) infrastructuur wordt nog gesteggeld over de exacte invulling.

Vertrouwelijk rapport
Uit een vertrouwelijk rapport van ingenieursbureau DHV dat in handen is van RTL Nieuws blijkt dat de dove gevel geschrapt wordt. DHV heeft de gevolgen hiervan in kaart gebracht. De conclusies: op locaties nabij spoorwegen kan 4,8% van de nieuwbouwplannen niet doorgaan ('enige tienduizenden woningen') en op locaties nabij snelwegen moet 4% van de plannen worden geschrapt ('circa 50.000 woningen').

Grote problemen in grote gemeenten
In de grote gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam liggen deze percentages veel hoger, omdat daar veel spoorwegen en snelwegen zijn. Utrecht heeft de gevolgen van de nieuwe wet in kaart gebracht en komt tot de conclusie dat op spoorweglocaties ruim 50% van de geplande nieuwbouw niet door kan gaan. In de buurt van snelwegen komt ruim 20% van de plannen in gevaar. Samen met Amsterdam en Rotterdam verzet Utrecht zich dan ook hevig tegen de plannen.

 

Publicatiedatum: 15 februari 2012