Tennisser, schreeuwt, geluid, decibel, hard, tennisbaan

Tennisser Azarenka maakt evenveel geluid als een grasmaaier

Viktoria Azarenka gaat Maria Sharapova achterna. Niet omdat de Wit-Russische met haar schoonheid plots het ene sponsorcontract na het andere tekent, maar wél omdat ook zij op de baan heel wat afkreunt. Om u een idee te geven: de 91,4 decibel die opgetekend werd, staat gelijk met het geluid van een grasmaaier.  
 
Geluidsterreur op de tennisbaan
Agnieszka Radwanska, de Poolse die in de kwartfinale met 6-7, 6-0 en 6-2 tegen Viktoria onderuit ging, kon het harde geluid van haar niet waarderen. "Natuurlijk heeft iedereen het recht om geluidjes te maken, dat hoort nu eenmaal bij tennis", klonk het achteraf. "Maar Azarenka gaat daar echt te ver in. Volgens mij is het niet nodig om zo luid te schreeuwen. Het zou goed zijn als de WTA (Women's Tennis Association, red.) daar eens iets zou tegen ondernemen."

Whoo geluidsmeter
Vorige dinsdag lanceerde Channel 7 de 'Whoo! Meter', een systeem waarmee gemeten kan worden hoeveel decibel elke speelster uitstoot. Eén kreet van Azarenka haalde een totaal van 91,4, waarmee ze zelfs vlotjes de absolute schreeuwkoningin Sharapova achter zich liet. "We zijn er ons van bewust dat zoiets storend overkomt", reageert de WTA. "We zoeken middelen om die overlast in de toekomst te verminderen. We willen vooral inzetten op de jeugd, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat hun progressie daardoor verstoord wordt."

"Oorzaak ligt bij ademhaling"
Hoewel Azarenka zich niet meteen aangesproken voelt door de polemiek wenste ze toch enkele puntjes op de i te zetten. "Ik denk niet dat Sharapova en ik de enigen zijn die zo schreeuwen. Ik kan niet in naam van anderen spreken, maar ik kan mijn speelstijl niet meer veranderen. De oorzaak ligt bij mijn ademhaling, die maakt nu eenmaal deel uit van mijn beweging."

Publicatiedatum: 13 februari 2012