Telegraaf informeert uitgebreid over hoortoestellen en slechthorendheid

Dat slechthorendheid niet alleen iets is voor oudere mensen, weten wij bij de NVVS al jaren. In Nederland zijn ruim 1,5 miljoen mensen met gehoorverlies; van allerlei leeftijden. De Telegraaf vond dat reden genoeg om afgelopen zaterdag in de weekendbijlage uitgebreid aandacht te besteden aan hoortoestellen en slechthorendheid. Ook de NVVS komt in het artikel aan het woord.

In de rubriek ‘Advies’ gaat in op het aanbod aan hoortoestellen, nieuwe snufjes zoals connectiviteit met de iPhone, het traject van aanschaf, redenen waarom mensen een hoortoestel vaak uitstellen en wat dat voor gevolgen heeft. “Hoe langer u wacht met een hoortoestel, hoe langer uw hersenen nodig hebben om weer te wennen aan de geluiden als u uiteindelijk wel een hoortoestel gaat gebruiken”, legt Angelique van Lynden van de NVVS uit. De omgeving van de slechthorende kan veel doen om het acceptatieproces te helpen versnellen, bijvoorbeeld door compassie te tonen en de slechthorende te laten zien wat hij/zij mist door het niet dragen van een hoortoestel .

Wie wel de stap zet om een hoortoestel aan te schaffen, heeft met diverse richtlijnen en regels te maken. Bijvoorbeeld of je eerst naar een huisarts moet voordat je een hoortoestel kunt aanschaffen of dat je rechtstreeks naar een audicien kunt. René van der Wilk van www.hoorzaken.nl schetst in het artikel een beeld van de ontwikkelingen op hoortoestelgebied. De toestellen zijn tegenwoordig erg klein en kunnen heel veel! Hij vertelt ook meer over de verschillen tussen diverse hooroplossingen; zo is een in-het-oor hoortoestel vaak geschikt voor beginnend gehoorverlies, maar is voor zwaarder gehoorverlies een achter-het-oor hoortoestel nodig.

Ook dient u rekening te houden met uw zorgverzekering en het vergoedingssysteem. Zo wordt vanuit de basisverzekering 75% van de kosten van het hoortoestel vergoed. NVVS heeft overigens, in tegenstelling tot wat in het artikel staat, voor elkaar gekregen dat zorgverzekeraars, mits u aan de voorwaarden voldoet, ook 75% van de kosten vergoeden als u een hoortoestel nodig heeft uit een hogere categorie dan waar u voor bent ingedeeld of zelfs buiten de categorieën om. Zelf aanschaffen zou dus niet nodig moeten zijn. Bespreek het daarom goed met uw audicien, check uw zorgpolis goed en kijk voor aanvullende informatie op www.hoorwijzer.nl.

NVVS is uiteraard blij met deze uitgebreide aandacht in landelijke media voor hoortoestellen en slechthorendheid én voor het werk van de NVVS.

Publicatiedatum: 15 januari 2015