Techniek zit in ons: cochleair implantaat

De Volkskrant besteedt in de wetenschapsbijlage Sir Edmund van 5 april 2014 aandacht aan technologie, met als special ‘Wij zijn robots’. De bijlage gaat over de belangrijke rol die techniek in ons leven speelt. En dan gaat het niet alleen over gadgets en futuristisch klinkende termen als ‘teleporteren’, maar ook over de ‘menselijke kant’ van techniek en techniek in de mens. Letterlijk. NVVS-vrijwilliger Hennie Epping vertelt bijvoorbeeld over zijn cochleair implantaat, dat geluid dat door een microfoon is omgezet in elektrische signalen doorgeeft aan de gehoorzenuw.

In deze bijlage portretteert De Volkskrant ‘cybermensen’, de homo technicus; mensen die een heel klein beetje robot zijn. In deze mensen zit letterlijk een stukje techniek. Van een armprothese tot een breinstimulator en van een steunhart tot een cochleair implantaat. NVVS-vrijwilliger Hennie Epping vertelt wat een CI doet en wat zijn ervaringen zijn met en zonder CI. “Na een paar maanden doof te zijn geweest, is horen wel wennen. Met een CI komt alles op hetzelfde niveau binnen. Dat komt doordat slechts 22 elektroden de taak van 15.000 trilhaartjes moeten overnemen. Er zit weinig nuance in het geluid. Daar word je heel moe van. Ik moest veel leren: ‘O, dat geluid hoort dáárbij!’, dacht ik vaak.”

Lees hier het complete interview met Hennie Epping in de Volkskrant-bijlage (tekst: Rineke Voogt, fotografie: Judith Jockel www.judithjockel.com).

Meer informatie over CI? Kijk op nvvs.nl/ci of op www.opciweb.nl.

Publicatiedatum: 11 april 2014