Strengere aanpak gehoorschade bij jongeren nodig

Als muziek in uitgaansgelegenheden te hard staat, moet er strenger worden opgetreden. Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de risico's van te hard geluid als ze uitgaan. Dat zegt Tweede Kamerlid Wolbert van de PvdA. Gemeenten moeten veel vaker dan nu boetes uitdelen of vergunningen intrekken. Wolbert zegt dat in reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat één op de vier jongeren kampt met blijvende gehoorproblemen.

Gebagatelliseerd
Wolbert vindt dat het probleem te vaak gebagatelliseerd. Er moet volgens haar meer worden gedaan om jongeren bewust te maken van de risico's. Eerder drong het Kamerlid ook al aan op maatregelen. Uit een onderzoek dat een aantal jaren geleden werd gedaan blijkt dat jongeren denken dat in discotheken en uitgaansgelegenheden het geluidsniveau goed geregeld is. Het tegendeel is waar, aldus Wolbert. "Er is wel een convenant gesloten met grote muziekfestivals en poppodia, maar in de kleine gelegenheden is het allerminst geregeld".

Moet er dan andere wetgeving komen, zoals in België, waar het aantal decibel wettelijk is vastgelegd? Wolbert: "Zover hoeft het nog niet te gaan. Er zijn al regels waarmee gemeenten prima uit de voeten kunnen. Maar het handhaven ervan gebeurt niet genoeg".

Kosten
Maar hebben gemeenten met toch steeds minder middelen geld wel genoeg geld voor extra handhavingsactiviteiten? Wolbert: "Zoveel geld hoeft dat niet te kosten. Er wordt ook gecontroleerd op brandveiligheid en dat soort zaken. Er moet echt meer prioriteit komen voor dit probleem. Want als de gehoorschade eenmaal is opgelopen is het niet meer terug te draaien. Dus strenger aanpakken en meer bewustwording". Wolberts wijst verder op een gehoortest die op internet in een paar minuten te maken is. "Eigenlijk moeten jongeren beseffen dat het testen en beschermen van je gehoor hetzelfde is als tandenpoetsen".
Jongeren kunnen op oorcheck snel en eenvoudig een hoortest doen en ook testen of ze veilig naar muziek luisteren via muziekspeler of tijdens het uitgaan via de risicotestjes mp3check en check-out. 

World Health Organization
Onlangs verscheen een  onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), waaruit blijkt dat één op de vier jongeren (12 tot 25 jaar) gehoorverlies heeft. Het onderzoeksrapport ‘Online Hearing Tests 2010-2014’ is een analyse van ruim 300.000 hoortesten die de afgelopen vijf jaar online zijn gedaan. De resultaten zijn zeer verontrustend. De resultaten van dit onderzoek komen niet als verrassing. In februari maakte de World Health Organization (WHO) bekend dat wereldwijd meer dan 1 miljard jonge mensen risico lopen op gehoorschade door harde muziek en lawaai. De WHO roept overheden op gehoorschade tegen te gaan door adequate wetgeving en informatiecampagnes. Gehoorschade is niet te genezen, maar wel te voorkomen. Het rapport kan hier gedownload worden.

Publicatiedatum: 16 april 2015