Stofje in rode wijn biedt ratten bescherming tegen gehoorverlies

Een onderzoeksteam van het Henry Ford Hospital in Detroit (V.S.) heeft een studie gedaan naar de stof resveratrol. Deze stof zit onder andere in rode wijn. Volgens de experimenten, die zijn uitgevoerd bij ratten, zou toediening van de stof een mogelijk beschermend effect hebben bij blootstelling aan hard geluid. Dat meldt onder andere het Algemeen Dagblad op basis van publicatie van de resultaten in het vakblad 'Otolaryngology-Head and Neck Surgery'. 

Het onderzoeksteam voerde een experiment uit met een groep gezonde ratten, die gedurende een lange periode blootgesteld werden aan luid lawaai. Degenen die vooraf resveratrol toegediend kregen, bleken minder kans te hebben op gehoorverlies, uitgelokt door het lawaai. In hoeverre deze bevindingen ook van toepassing zullen zijn op mensen, is nog niet bekend.

De studie focuste op resveratrol en het effect ervan op de reactie van het lichaam op schade. "Reservatrol is een zeer krachtige stof die lijkt te beschermen tegen het ontstekingsproces van het lichaam, gelinkt aan ouder worden, de werking van het brein en gehoorverlies", aldus studieleider dr. Michael Seidman in het blad.Publicatiedatum: 25 februari 2013