Stille feestdagen en een rustig Nieuwjaar?

Voor velen is het einde van het jaar de tijd van gezelligheid en leuke dingen doen. Mensen met hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) en anderen die houden van rust en stilte denken daar vaak anders over. Sinterklaasliedjes uit de speakers in de winkelstraat, kerstborrels met veel mensen en harde muziek, vuurwerk, carbidschieten… Wie hyperacusis heeft, kan dit alles als zeer pijnlijk ervaren. Ook ligt, vooral bij vuurwerk en carbidschieten, blijvende gehoorschade en tinnitus op de loer. Op 26 oktober was er al de Dag van de Stilte met diverse stilteactiviteiten door het hele land. Maar één dag per jaar is voor veel stiltezoekers niet genoeg.

Op Twitter klonk vorige week de noodkreet van een aanstaande moeder die uitgerekend is in de periode dat het Glazen Huis van 3FM (inclusief podium en gillende mensenmassa) bij haar om de hoek te vinden is. Ze tweet: “Met max 1 wk oude new born en 3FM glazen huis naast de deur hoop ik 'n stukje kraamtijd in #cottageconcert @centerparcs te mogen doorbrengen” en “Ze hebben vergunning voor 80/60 dBa! Niet fijn in kraamwk maar ja..”.
Een meelevende Twitteraar vindt dat ‘de piepkleine baby behoed moet worden voor gehoorschade’ en doet een suggestie: “Als het echt te erg is doe je gewoon een serious request aan @bashoogland voor tijdelijk onderdak bij @landalnl”. Landal is alert en reageert direct dat ze best bereid zijn samen met de aanstaande moeder te bekijken wat mogelijk is. De moeder is enorm opgelucht bij het vooruitzicht haar kraamweek waarschijnlijk in alle rust te kunnen doorbrengen.

Monitoren: hoe stil is stil?
Niet alleen deze aanstaande moeder zoekt naarstig naar een stille plek zo rond de feestdagen. Bij elke jaarwisseling zoeken veel mensen ook weer bewust een vuurwerkvrije camping of andere stille plek op. Maar dergelijke plekken zijn steeds moeilijker te vinden. Er is wel aanbod van zogenoemde stille campings of bungalowparken. Die liggen dan vaak in een bosrijke omgeving, ver weg van de ‘bewoonde wereld’. Maar dat is geen garantie voor échte stilte. Misschien razen er wel treinen langs, is er een motorcrossbaan in de buurt  of ligt er een drukke vliegroute boven het park.  

De Bèta Wetenschapswinkel van de Rijksuniversiteit Groningen deed in opdracht van de provincie Fryslân onderzoek naar hoe stil de acht stiltegebieden in de noordelijke provincies van Nederland daadwerkelijk zijn. In 2005, 2009 en 2012 werden metingen gedaan, werd geluisterd en werd de stilte gemonitord. ‘Stil’ is een gemiddeld geluidsniveau van maximaal 40 dB(A). Die waarde wordt gehaald op Vlieland, Schiermonnikoog en op de Delleboersterheide. In andere gebieden is meer geluid. De bronnen van ‘onnatuurlijk geluid’ zijn vaak duidelijk traceerbaar, zoals snelwegen, vliegverkeer en motorbootjes van recreanten.

Goed voorbereid de feestdagen in
Voor u die ontspannen wandeling in de natuur gaat plannen eerst meer weten over hoe het zit met de stilte in stiltegebieden? In het decembernummer van HOREN leest u meer over het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook leest u daarin over het bezoek dat de NVVS-Werkgroep Hyperacusis bracht aan een bungalowpark dat een hyperacusis-patiënt na een lange zoektocht had gevonden en écht stil had bevonden.

Op www.hoorfriesland.nl wordt aan het einde van het jaar altijd een overzicht geplaatst van locaties waar op Oudjaarsdag met carbid wordt geschoten (zodat u dat kunt vermijden). Kijk ook eens op www.bungalowspecials.nl/type/vuurwerkvrije-parken.html voor als u een rustige vakantiebestemming zoekt voor tijdens de jaarwisseling.
Zoekt u niet per se stilte, maar wel een omgeving waar u als slechthorende goed uit de voeten kunt tijdens de kerstvakantie? Kijk dan eens op landal.nl/slechthorend voor informatie over een bungalow met voorzieningen voor slechthorenden.

Publicatiedatum: 03 november 2014