Soldaat van Oranje voor doven en slechthorenden: bijzondere beleving

Woensdagavond 18 april werd Soldaat van Oranje gespeeld voor doven, slechthorenden, andere gebarentaligen en hun vrienden en familie. Boventiteling en twee live gebarentolken waren zichtbaar boven het podium en halverwege de zaal. Onze vrijwilliger Willem Dekker was erbij.

Willem Dekker: “We hebben echt enorm genoten. We waren nog niet geweest, omdat ik slechte ervaringen heb in theaters qua geluid. Dit was een mooie gelegenheid. En ik moet zeggen dat de organisatie alles uit de kast had gehaald. Er was adequate boventiteling (beetje afhankelijk van de plaats in de zaal, maar daar was tevoren voor gewaarschuwd). Twee doventolken brachten via schermen het verhaal aan het publiek. Er was een fantastische ringleiding. Phonak had een stand waar je halslussen kon verkrijgen. Zelf moest ik een blokje in mijn eigen streamer hebben. Maar dat werkte perfect. Ik heb nog nooit zo’n goede ringleiding ervaren. Echt complimenten! Ook waren er aardig wat doof-blinden, die werden ondersteund door van die ‘handtolken’.”

De voorstelling was een initiatief van gebarentolk Erika Zeegers en producent NEW Productions. Erika tolkte samen met gebarentolk Gerdinand Wagenaar. Schrijftolk Linda Gomes zorgde voor de boventiteling. 

Publicatiedatum: 22 april 2018