Slechthorende testpersonen gezocht voor ‘muziekstoel’

Wie onlangs op het Mute Sounds Festival was, heeft misschien al een voorproefje gehad van de tactileChair; een stoel die muziek omzet in trillingen zodat de muziek ‘voelbaar’ is voor slechthorenden. Om de stoel nu verder te verfijnen is onderzoeker Thomas te Braake op zoek naar slechthorende testpersonen.

Thomas te Braake is vanuit zijn studie Media-technology aan de Universiteit van Leiden bezig om de muziekstoel te ontwikkelen. De stoel werkt met actuators (trilspeakers) en solenoids. Die laatsten geven een ‘pulse’ die je kan voelen op je vingers. Er zit een laptop op aangesloten die de vertaling maakt van muziek naar verschillende trillingspatronen.
“De tactileChair is het resultaat van een onderzoek naar muziekervaring onder slechthorenden en doven”, vertelt hij. “Er wordt gezegd dat Beethoven toen hij doof werd de poten van zijn piano heeft gezaagd om vervolgens op de grond piano te spelen, zodat hij de trillingen beter kon voelen. Dit komt omdat naast geluid, vibraties een grote invloed hebben op hoe wij muziek ervaren. De tactileChair gebruikt die zienswijze om muziek voelbaar te maken.”
 
Mensen die mee willen werken aan het onderzoek wordt gevraagd om de stoel te komen testen bij de Universiteit van Leiden in het Snellius gebouw. In het onderzoek, dat 20 minuten duurt, kunnen ze naar meerdere muzikale nummers luisteren. Vervolgens wordt gevraagd om hun gevoel te omschrijven.
 
De mensen die geïnteresseerd zijn om te helpen kunnen contact opnemen via thomas055@gmail.com.

Publicatiedatum: 18 september 2013