Slechthorende Olympiër op weg naar een medaille

De Olympische Spelen in London zijn nog steeds in volle gang. Slechthorendheid lijkt deze Spelen op aardig wat belangstelling te kunnen rekenen.

Tijdens de openingsceremonie was er al een optreden van een koor van slechthorende en dove kinderen, die bij het zingen ook de tekst in gebaren uitbeeldden. Ook trad percussionist Evelyn Glennie op, die op 12-jarige leeftijd haar gehoor verloor en als een rolmodel voor andere doven en slechthorenden wordt gezien. Maar er is meer aandacht voor gehoorverlies: de slechthorende Amerikaanse volleyballer David Smith staat in zijn thuisland bijvoorbeeld volop in de belangstelling.

De Amerikaanse volleyballers spelen vandaag de kwartfinale tegen Italië. Voorafgaand aan het Olympische Volleybaltoernooi zette de Miami Herald volleyballer David Smith in de schijnwerpers. Smith werd geboren met een auditieve beperking. Zijn gehoorverlies is 80-90 procent en hij heeft in beide oren hoortoestellen sinds zijn derde. Maar dat vormde geen beletsel om zijn Olympische droom uit te laten komen.

De Smith-regel
Het Amerikaanse team is helemaal ingesteld op de slechthorendheid van Smith. Normaal gesproken roept iemand bijvoorbeeld ‘LOS!’ als het ‘zijn’ bal is, waarna de anderen de bal aan hem laten. Maar Smith hoort dat niet altijd. Voor hem geldt daarom een andere regel. “Als David een bal wil, dan pakt hij de bal”, legt assistent-coach John Speraw in het artikel uit. Want ja, recht voor iemand gaan staan voor een goed mondbeeld om te kunnen spraakafzien, dat gaat een beetje lastig midden in een wedstrijd.

Verder lijkt zijn slechthorendheid weinig invloed te hebben op zijn spel. Smith wordt een toevoeging voor het team genoemd en er is waardering voor met name zijn sprongkrachtl. “Soms heb ik er wel last van bij het spelen”, vertelt Smith. “Maar ik heb altijd op deze manier gespeeld en zou niet weten hoe ik het anders moet doen.”
Vlak voor de Spelen heeft Smith twee nieuwe hoortoestellen aangemeten gekregen. De vorige vielen nog wel eens uit door het zweten. Maar met deze nieuwe heeft hij nog nergens last van, vertelt hij. En wie weet gaat Smith wel, met zijn nieuwe hoortoestellen, richting een Olympische medaille.

(foto: www.teamusa.org)Publicatiedatum: 08 augustus 2012