'Slecht horen is een uitdaging'

Bij De Telegraaf van dit weekend zit een bijlage met als titel 'Het menselijk lichaam - in voor- en tegenspoed'. Daarin komen verschillende aandoeningen en onderwerpen aan bod, zoals acceptatie van pijn, het voorkomen van een sociaal isolement en de opkomst van 'digitale zorg', ook wel e-health genoemd. In een zogenoemd 'expertpanel' wordt het onderwerp slechthorendheid besproken. Elisa Ostet (SH-Jong), Jorien Kortenoever en Tinus Mepschen (beiden NVVS) vertellen daarin over hun ervaringen.

De drie vertellen hoe ze slechthorend zijn geworden, welke problemen ze thuis, op school of op het werk tegenkomen en wat ze gedaan hebben om hun gehoor te verbeteren. Uit de verschillende verhalen blijkt ook de verscheidenheid aan oorzaken (van hersenvliesontsteking tot de gevolgen van een brughoektumor-operatie) en behoefte aan gebruik van hulpmiddelen als hoortoestellen, spraakafzien, ringleiding, ondertiteling of een schrijftolk. Het artikel laat zien wat er bij komt kijken als je slechthorend bent en dat het belangrijk het is om te leren omgaan met slechthorendheid. De NVVS en SH-Jong kunnen daar uiteraard bij ondersteunen, zo geven de drie aan in het artikel.

Hopelijk zijn lezers van dit artikel die zich in de verhalen herkennen hierdoor meer op de hoogte van de impact van slechthorendheid en worden ze ertoe aangezet om de mogelijkheden en hulpmiddelen te gaan verkennen zodat zij zoveel mogelijk in de maatschappij kunnen (blijven) staan.

Publicatiedatum: 15 juni 2013