Simpele oefeningen bij chronische evenwichtsproblemen

Typisch voor de ziekte van Ménière zijn aanvallen van draaiduizeligheid, ook wel vertigo genoemd. Een aantal Ménière-patiënten, meestal degenen die al enige tijd geleden de diagnose kregen, heeft last van een vorm van chronische duizeligheid tussen de aanvallen van draaiduizeligheid door. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde oefeningen kunnen helpen te herstellen van dit instabiele gevoel. Deze oefeningen zijn niet geschikt om de draaiduizeligheidsaanvallen te voorkomen of te stoppen.

Professor Lucy Yardley van de Universiteit van Southampton zet zich er al jaren voor in om deze aanpak meer bekendheid te geven. Samen met de Britse Meniere’s Society ontwikkelde deze psychologe een zelfhulpbrochure ‘Balance Retraining’, met uitleg over het nut van oefenen en voorbeelden van oefeningen. Sommige ziekenhuizen in Nederland hebben op hun websites hierover ook informatie, zoals Universitair Medisch Centrum Groningen en het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Zoek bijvoorbeeld bij: www.umcg.nl en zoek dan op adaptatie.

U leest hier het artikel met de oefeningen. Meer informatie over de ziekte van Ménière? Kijk dan hier.           

Nederlandse vertaling van de brochure met evenwichtsoefeningen

Update maart 2018 
De Commissie Ménière van Stichting Hoormij heeft in 2014 met toestemming 'Balance Retraining', geschreven in 2010 door professor Lucy Yardley, vertaald en bewerkt. Klik hier om deze brochure te downloaden. Een papieren exemplaar is te bestellen in onze webshop.

Deze brochure zit boordevol informatie en praktische oefeningen en wordt kosteloos door de NVVS ter beschikking gesteld. Dit omdat wij vinden dat deze informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Graag willen wij ook in de toekomst dergelijke brochures kunnen blijven uitgeven en u daarmee voorzien van relevante, specialistische en geactualiseerde informatie over bijvoorbeeld evenwichtsproblemen en de ziekte van Ménière. U kunt ons daarbij steunen door een vrijwillige financiële bijdrage aan ons over te maken via JustGiving onder vermelding van Brochure Evenwichtsoefeningen. Hartelijk dank! 

Publicatiedatum: 23 oktober 2012